Vivian Maier, a fényképező dadus (A Mai Manó Könyvesbolt ajánlója)

2020. szeptember 24. Mai Manó Ház

Az egész világot meghódította ez a klasszikusnak számító könyv, amely Vivian Maier élettörténetét és munkásságát mutatja be. Egy jó utcai fotósnak szerteágazó tehetséggel kell rendelkeznie, figyelni a részletekre, a fényre, a kompozícióra, kifogástalanul időzíteni és fáradhatatlanul folyamatosan lőni és lőni, arra figyelve, hogy soha nem hagyhat ki egyetlen pillanatot sem. Képzett és tanult fotósok között is nehéz megtalálni, akik ezekkel a kvalitásokkal mind rendelkeznek, és hihetetlenül ritka, ha ez egy olyan emberben van meg, aki nem részesült formális képzésben.
Vivian Maier, aki szakképzett dajka volt, az 1950-es évektől az 1990-es évekig több mint 100 000 fényképet készített - Franciaországtól New Yorkon át Chicagóig - amelyeket soha, senkinek nem mutatott meg. A képek lenyűgözőek, a nyers fotók kiváló minőségűek, gyönyörűek, humorosak és a városi élet minden aspektusát bemutatják a háború utáni aranykorban.
John Maloof, az amatőr történész 2007-ben egy chicagói aukciós ház árverésén bukkant rá egy jelöletlen, temérdek negatívot tartalmazó dobozra, és ezzel felfedezte a huszadik század egyik kiváló utcai fényképészét. Így kerültek elsőként nyomtatott formába Vivian Maier hihetetlen munkájának legjobbjai.

A Mai Manó Házban az elmúlt években kétszer is bemutattuk már Vivian Maier képeit, és itt a Blogunkon is sokszor találkozhattatok már munkáival. Könyvesboltunk egyik legkeresettebb albuma a powerHouse kiadó gondozásában 2011-ben megjelent Street Photographer című 136 oldalas könyv, melynek képeiből a fotóra kattintva találsz egy válogatást. 

(forrás: vivianmaier.com)

Kedvcsinálóként nézd meg az alábbi videót, ahol a Street Photographer albumot lapozzák át! 

 

A fotóalbum a Mai Manó Könyvesboltban megvásárolható vagy e-mailen megrendelhető. További Vivian Maier képeket és életének történetét ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére