Görögországban készültek a világ legelső utazó fotográfusának képei

2020. szeptember 27. Mai Manó Ház

Pierre-Gustave-Gaspard Joly de Lotbinière üzletember és amatőr fotográfus 1798. február 5-én született Frauenfeldben, a mai Svájc területén és a fényképezéssel az elsők között ismerkedett meg.
A borászathoz köthető munkájának köszönhetően rengeteget utazott, eleinte Európában kereste leendő üzletfeleit, így rengeteget járt Franciaországban, Németországban, Svédországban, Lengyelországban és Oroszországban, de üzleti útjai során Dél-Amerikába, az USA-ba és Kanadába is elutazott. Feleségét is Quebecben ismerte meg, egy ideig Franciaországban éltek, ott született meg gyermekük 1829-ben, aki később Quebec tartomány miniszterelnökeként lett ismert.

1839-ben épp Párizsban volt, amikor Aragó Daguerre korai fényképezési eljárását mutatta be a tudományos világnak. Joly nagyon érdekesnek találta a fénnyel való képrögzítést, így még a párizsi tartózkodása alatt elkezdte ezt az új fotográfiai eljárást kitanulni közvetlenül Daguerre-től. Ezután vásárolta meg a szükséges technikai felszereléseket Noël Paymal Lerebours-tól, hogy a következő utazása során már élesben próbálhassa ki a Párizsban szerzett ismereteit. Nem sokkal később, 1839 októberében Máltán keresztül érkezett Görögországba, és ő volt az első fotós, aki fényképeket készített az Akropoliszról és Athénról. Innen Egyiptomba utazott, és ott ismerkedett meg Horace Vernet festővel és unokaöccsével, Frédéric Goupil-Fesquet-vel, akik ekkoriban szintén az új médium segítségével rögzítették a látnivalókat. A három férfi közös fotótúrákon vett részt Egyiptomban.
Joly később a mai Izrael, Szíria és Törökország területén is fényképezett, és útja során összesen 92 felvételt készített.

Miután visszatért Párizsba a felvételei közül ötöt Lerebours (akitől a fényképészeti felszereléseket vásárolta) Excursions daguerriennes. Vues et Monuments Les Plus Remarquables du Globe (1840–41) című könyvében tettek közzé, és még néhány képet Hector Horeau építész is publikált a Panorama from Egypt and Nubia (1841) című könyvében. Maga a dagerrotípia nem volt reprodukálható, ehelyett metszetekként másolták őket, amelyet aztán ki lehetett nyomtatni. Joly egyik eredeti lemezét sem sikerült azonosítani, azok nagy valószínűséggel megsemmisültek vagy elveszhettek. Hogy pontosan mit fényképezett, az a 2011-ben megjelent naplóján keresztül vált ismertté.

Ezután visszatért családjához Quebecbe, és a mai ismereteink szerint többet nem foglalkozott a fényképezéssel, nem készített több fényképet utazásai során. Pierre-Gustave-Gaspard Joly de Lotbinière 1865. június 8-án hunyt el Párizsban. 

Pierre-Gustave Joly de Lotbinière képeit a galériában találod.

(forrás: wikipedia.org)

A 2020. október 4-én záró kiállításaink látványos válogatások az első utazó fotográfusok hagyatékából, mely a korai utazási fotográfiák lenyűgöző világába kalauzolják el a látogatókat. A kiállítások képeiből ITT és ITT találsz egy-egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása