Gregg Segal díjnyertes portrésorozata a Föld különböző pontjain élő gyerekek egy heti ételadagjáról

2020. október 07. Mai Manó Ház

2015-ben a Cambridge-i Egyetem egy tanulmány eredményét tette közzé, amelyben a világ legegészségesebb étrendjét követő országok listáját ismertette. A TOP10-ben kilenc Afrikában található, ahol többnyire a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, hüvelyesek, és a gabonafélék alapanyagok, az ételek pedig házi készítésűek, éles ellentétben például az USA-val, ahol az általuk fogyasztott kalóriák csaknem 60% -a feldolgozott élelmiszerekből származik, és csak 1%-a a zöldségekből.
Annak ellenére, hogy itt, az Egyesült Államokban növekszik a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának ártalma, a tudatosság még nem vezetett széles körű változásokhoz. Az elhízás aránya még mindig emelkedik. 40 évvel ezelőtt 40 gyerek közül egy volt csak elhízott, ma 40 gyerekből már tíz az. Sok generáció óta először csökken a várható élettartam Amerikában, és ennek a fő oka az üres kalória.

greggsegal.pngFotó: Gregg Segal: Daily Bread

Arra bíztattak, hogy keressek olyan régiókat és közösségeket, ahol a valódi ételeket soha nem fogja kiszorítani a gyorsétel, ahol az otthon készített ételek jelentik a család és a kultúra alapját, ahol a húslevesek, a pörköltek és a curry aromájában érzékelhető a szeretet és a büszkeség. A Daily Bread sorozatom mélyebb célja, hogy változásokra késztessen, és összekapcsoljon egy olyan növekvő közösséggel, amely információt oszt meg, tanul egymástól és amelynek a diétázás az egyik a fő célja.
Mivel a globalizáció megváltoztatta az ételhez való viszonyunkat, bejárom a világot, és arra kérem a gyerekeket, hogy naplót vezessenek mindenről, amit egy héten keresztül esznek. Ha a hét lejárt, elkészítem a gyermekek portréját a körülötte elrendezett ételekkel. A projektben azért összpontosítok a gyerekekre, mert a fiatal korunkban kialakuló étkezési szokások egy életen át fennmaradnak, és gyakran utat nyitnak olyan krónikus egészségügyi problémákhoz, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek és a vastagbélrák. – olvashatjuk Gregg Segal amerikai fotográfus gondolatait a Daily Bread című sorozatával kapcsolatban. Ez a projekt a 2017-es Magnum Photography Awards döntőse volt.

Gregg Segal sorozatának képeiből a galériában találsz egy válogatást.  

 (forrás: greggsegal.com; lensculture.com)

A sorozat további képeit ezen a linken tekintheted meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása