Mit gondolt a Kodak vezérigazgatója 20 évvel ezelőtt a fényképezés jövőjéről?

2020. október 09. Mai Manó Ház

"Eljön majd az idő, hogy a gyermekeink előbb tanulnak meg képet készíteni, mint járni, és a felnőttek, ahelyett, hogy szavakkal festenének, csak képeket adogatnak egymásnak, a nyelv pedig kihal." – jósolta George Eastman, a Kodak cég alapítója 1902-ben.
Mintegy száz évvel később, 2000. szeptember 21-én Daniel A. Carp az Eastman Kodak Company elnök-vezérigazgatója az egyik legrangosabb fotográfiai szakkiállítás és vásáron, a Photokinán tartott egy előadást a fényképezés jövőjéről, ahol szintén sok érdekes gondolat hangzott el, bár – mint ahogy az az alábbi mondatból kiderül – ő már sokkal közelebb járt az igazsághoz, mint munkahelyének alapítója:

„Az elmúlt száz év során a fényképezőgépet csak arra használták, hogy passzív szem(lélő)ként megragadja, illetve rögzítse az előtte levő dolgokat. Az új technológia révén az említett szem mögé egy bonyolult felépítésű agy kerül. A globális helymeghatározó technológia segítségével a fényképezőgépünk pontosan tudni fogja minden egyes képről, hogy hol készült. Hallani fogja a fényképezés során ejtett szóbeli megjegyzéseinket, és emlékezni fog rájuk. Továbbá, adatokat tud majd közölni és továbbítani, drót nélkül.”

Az előadás teljes szövege a Fotóművészet magazin 2001/1-2. számában jelent meg, melyet most a képre kattintva olvashatsz el. 

ph_ev.jpgvia mightythings.co

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása