Ez a kép lett 2020-ban az Év természetfotója

2020. október 14. Mai Manó Ház

Az év természetfotósa pályázatot először 55 évvel ezelőtt, 1965-ben hirdette meg a BBC Wildlife Magazine, de a fotópályázat napjainkra már a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik. Az idei fődíjas képet 49.000 pályaműből választotta ki a zsűri, és a kedd esti díjátadón Szergej Gorškov fényképész nyerte el Az év természetfotósa 2020 címet.
Az Ölelés című kép azt a meghitt pillanatot mutatja meg, amikor egy veszélyeztetett szibériai tigris megölel egy ősi mandzsu jegenyefenyőt, hogy belélegezze a fán hagyott tigrisillatot és üzenetként megjelölje azt saját illatával is. Szergej Gorškov orosz fotós több mint 10 hónapon keresztül próbálkozott, míg Nikon fényképezőgépével és egy Cognisys kameracsapdás, mozgásérzékelő rendszer segítségével ezt a ritka jelenetet sikerült rögzítenie.

 wpy2020.jpgFotó: © Szergej Gorškov

Szergej Gorškov – aki az Orosz Természetfotósok Szakszervezetének alapító tagja és a National Geographic munkatársa – egy távoli szibériai faluban született, és ott is nőtt fel. Huszonévesen inkább a puska célkeresztjén keresztül nézte a vadon élő állatokat, nem pedig egy fényképezőgép lencséjén, ám a harmincas éveiben egy afrikai utazás és egy leopárddal való találkozás megváltoztatta gondolkodását. Azóta az életét gyönyörű természetképek készítésének szenteli, hogy összekapcsolja a világot azokkal a vadon élő állatokkal, amelyeket lassan elveszítünk.

A képre kattintva a Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) pályázat fotóiból találsz egy válogatást. 

nhmacuk.png

(forrás: nhm.ac.uk)

Az év legviccesebb természetfotójáról még nem döntöttek, de az esélyes képeket ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása