Gyerekek kedvenc játékaikkal, 2020 legviccesebb állatfotói és az autófotózás keleti romantikája

2020. november 02. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

59-5f9933a88443a_880.jpgFotó: Gabriele Galimberti: Rivaldo Fesna (5), Port-Au-Prince, Haiti
  • A Bored Panda oldalán jelent meg Gabriele Galimbarti olasz fotográfus Toy Stories: Photos of Children from Around the World and Their Favorite Things című fotósorozatából 22 kép, melyben arra kért gyerekeket, hogy mutassák meg a kedvenc játékukat. A képek több mint 50 országban USÁ-tól Indiáig, Malawitól Kínáig, Izlandtól Marokkóig készültek, és a képekből egy fotóalbum is megjelent. 

  • Darvakat azonban most próbáltam először lencsevégre kapni. Pedig híres és jellegzetes lakói ők a pusztának: szeptemberben érkeznek Finnországból, és néhány hónapot maradnak, mielőtt továbbutaznának Afrika felé. Napközben a Nádudvar melletti tarlókon eszegetnek, az éjszakákat pedig a tavakon töltik, jellemzően a hortobágyi halastavakon, ahol rejtett lesekből meg is lehet figyelni őket. Ilyenkor, az őszi időszakban csapatostul jönnek meglesni őket a madarak szerelmesei a világ minden tájáról, Ausztráliától Chilén keresztül és Kanadán át Európáig. – olvashatjuk az index Nagykép rovatában Isza Ferenc gondolatait, akinek a hortobágyi madárvonulásról készült képeit is megtekintheted. 

  • Hosszú ideig tartó lobbizás és egy nagyobb botrány után a Facebook végül beismerte, hogy kirekesztően járt el eddig az érdekeltségébe tartozó Instagramon a meztelenséget ábrázoló tartalmak moderálásában, ezért módosítják az erre vonatkozó irányelveiket, hogy minden testalkatot azonosan ítéljenek meg, és megszüntessék a fekete plus size modellek kirekesztését. Az Egy fekete plus size modellnek hála megváltoznak az Instagram meztelenségre vonatkozó szabályai cikket a telex.hu oldalán olvashatod tovább.

fabrizio_s.jpgFotó: Fabrizio Spucche nevű olasz fotós azt mutatta meg, miért nem érdemes maszkban napozni.  Mediadrumimages/Fabrizio Spucche / Northfoto
  • Ismét egy nemzetközi fotóverseny díjazottjait mutatta be a Velvet. Ezúttal az APP Magazine 13. alkalommal megrendezett versenyének legjobb fotóiból válogattak. A kiírás [Planet of the Shapes, a Majmok bolygójának eredeti nyelvű címére utalva, alakok bolygóját jelent] szerint a formákra fókuszáltak a fotósok, aki hol az építészetben, hol a természetben bukkant különleges vonalakra. 

  • Legalább százezer olyan kép lehet az interneten, amin olyan nők láthatóak meztelenül, akikről soha nem készült ilyen fotó, de a közösségi oldalaikon megjelent fotók alapján szoftverek segítségével készült róluk a manipulált kép. Az áldozatok ruhában készült fotóit mesterséges intelligencia segítségével vetkőztették le, majd a Telegramon kezdtek terjedni a fotók. – számolt be a BBC híre alapján a Marketingmorzsák blog, ahol a teljes cikket is elolvashatod

  • Trónfosztás: ez most a legjobb telefon fotózásra – írja a 24.hu, és hogy melyik telefonra gondolnak, azt ezen a linken tudhatod meg.

37386.jpgFotó: Andres Montoya Arango – Örömök kertje. Egy időtlen univerzumban a szabad istennők adták a természetnek a testüket, hogy megsimogassa őket a jelenlétükön csodálkozó Nap fénye.
  • Az idén hatodik esztendeje megrendezett nemzetközi fotópályázat, a Siena International Photo Awards bevallottan azzal a céllal jött létre, hogy Toszkána gyönyörű, középkori örökségét hűen őrző városának, Sienának a népszerűségét növelje. A város bőkezű támogatásával minden év őszén meghirdetett pályázat köré fotófesztivált szerveznek a rendezők, s az események mind nagyobb közönséget vonzanak. – olvashatjuk a Digitális Fotómagazin oldalán, ahol a díjnyertes képekből találsz egy válogatást

  • Magyar fotósok több díjat is nyertek az International Photography Awards (IPA) nemzetközi fotóversenyen. Baráth Mea az emberek és életmód (People/Lifestyle) kategóriában, Mogyorósy Márton pedig az építészet és egyéb (Architecture/Other)kategóriában szerzett első helyet. Máté Bence a természetfotó kategóriában lett második. A versenyre több mint 13 ezer pályázat érkezett összesen 110 országból, erre 50 magyar fotós jelentkezett. A díjakat tizenhárom kategóriában osztották ki. A díjnyertes képekből a telex.hu oldalán találsz egy válogatást

  • A Totalcaron az utóbbi évek egyik legnézettebb galériája Az autófotózás keleti romantikája volt. Kár lenne folytatás nélkül hagyni, ezért a szerkesztők úgy döntöttek, hogy egy újabb csokrot állítanak össze. 

eva-watkins-evawatkins_synchronisedswimming.jpgFotó: Female in Focus 2020 Díjazott önálló fotó. Eva Watkins
  • A British Journal of Photography kiadója által kiírt nemzetközi fotópályázaton a fő téma a nők voltak, konkrétabban a női fotósok, hiszen a fotóriporterek berkein belül hiába végez sokkal több női fotós, az alkalmazott fotográfusok java része mégis férfi. Ezt ellensúlyozandó a kiírt pályázaton csak nők vehettek részt. A zsűri két kategóriában hirdetett győztest, a szóló képek és a sorozatok között. A 22 legjobb nevezést kiállítják a New York-i El Barrio Artspace-ben 2020. november 2 és 21. között. A Pixinfo 26 képes válogatását ezen a linken találod

  • Budapest ma több mint kétszáz városrészből áll. Legtöbbjüket a folyamatosan növekvő főváros maga termelte ki, akár a központhoz közvetlenül kapcsolódó városias negyedekre, akár az új parcellázású kertvárosokra, nyaralónegyedekre gondolunk. Ugyanakkor nem csak zöldmezősen terjeszkedett a metropolisz, hanem mint egy kisgömböc, olyan településeket is magába olvasztott, amelyek korábban önálló életet éltek. Ezek egy része szinte változatlan formában őrizte évszázadokkal korábbi faluképét, mint Cinkota, Pesthidegkút, Békásmegyer vagy Soroksár. Többségük 1950-ben, Nagy-Budapest megszületésekor lett a főváros része. Ám a falvak beszippantása valójában már korábban elkezdődött. – írta a Fortepan blog cikke alapján a 24.hu, ahol a válogatás összes képét megtekintheted

  • Gondolkodott már azon, hogyan készülnek tűéles fotók repülő gépszörnyekről? – tette fel a kérdést az Index.hu Mindeközben rovata. Ez a Facebookon terjedő videó betekintést nyújt a hardcore légifotózás rejtelmeibe. A kommentek alapján két F-15-ös, egy Tornado és egy Eurofighter Typhoon vadászgép volt a modell.

lpoty-neil-burnell-pillars.jpgFotó: “Pillars” by Neil Burnell. Classic View Commended


További fotós hírek angol nyelven

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása