Ikonikus szerelmesfotók történetei, a leghíresebb pingvinfotó és a 6,6 millió forintos fotóalbum

2020. november 09. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

piperpenguin.jpgFotó: Kerr dudás és a pingvin, Skót Nemzeti Antarktisz Expedíció, 1904. március
via
  • A közelmúltban ismét a hátára vette a hullám a közösségi médiában a híres képet, amin egy dudás és egy pingvin áll az Antarktisz jegén. Az 1904-es Skót Nemzeti Antarktisz Expedíció idején készült fotó már önmagában is komikus: a nagy fehérség közepén skótszoknyában toporgó dudás és tökéletes érdektelenséget mutató közönsége miatt, de a kép az igazi karrierjét 110 évvel megszületése után futotta be az interneten. – írja a telex.hu az A szerencsétlen pingvin, ami vihart kavart a Wikipédián című cikkében, amiből sajnos az is kiderül, hogy Kerrék a jó fotó érdekében, hogy a pingvin ne mászkáljon ki állandóan a képből, egy nagyméretű, hóval teli főzőedényhez kötötték

  • Ritka cukiságot sikerült elkapnia egy természetfotósnak Alaszkában. Az Egyesült Államok legnagyobb területű szövetségi államában bevett eljárás, hogy mozgásérzékelős kamerákat helyeznek ki a fényképészek, amelyek akkor kezdenek el kattogni, ha egy állat elsétál a monitoruk előtt. Így történt ez a napokban is, azonban nem csak az említett rejtett kamera felvételeit lenne érdemes elsősorban megnézni. – olvashatjuk az index.hu Mindeközben rovatában, ahol a „fényképező” jegesmedvéről készült képeket is megtekintheted. 

  • Madártávlatból fotózták a kivilágított temetőket. Gyönyörű képeket készítettek az MTI fotósai a vidéki városokban. Bár a járványhelyzet miatt érezhetően kevesebben keresték fel a temetőket, még így is gyönyörű látványt nyújtott a mécsesek fénye. A Femina oldalán a képeket is megtalálod.

 

  • Milyen történetek rejtőznek az emblematikus szerelmes képek mögött? – címmel jelent meg egy rövid összeállítás az RTL Klub Fókusz műsorában. Nagy örömünkre a jelenleg a Mai Manó Házban látható, a világ egyik leghíresebb, emblematikus fotójáról is szól a riport. A képet nagy valószínűséggel mindenki látta már valahol. Képeslapon, naptárakon, kerámián vagy pólókon. A szerelmeseket ábrázoló kép megjelenése után 38 évvel óriási botrány robbant ki a fotó körül, mely Doisneau-t annyira megviselte, hogy lánya szerint ebbe is halt bele. 

  • Az űrkutatás "aranykorából" származó fotókra, köztük a Hold felszínén álló Neil Armstrongot megörökítő ritka felvételre licitálhatnak az érdeklődők, számolt be a hvg.hu a Christie's aukciósház pénteken kezdődő online árveréséről. A csaknem 2400 fotográfiát tartalmazó Voyage To Another World című gyűjtemény Victor Martin Malburet több évtizedes gyűjtőmunkájának eredménye. A kollekcióban legendás felvételek, valamint olyan képek is helyet kaptak, amelyeket annak idején nem hozott nyilvánosságra az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A november 20-ig tartó online aukció legizgalmasabb tétele egy Neil Armstrongot ábrázoló felvétel, amely az Apollo 11 1969-es misszióján készült, amikor az amerikai űrhajós első emberként a Hold felszínére lépett. 

  • Hongkongban létezik egy varázslatos hely, ahol rég letűnt korok műszaki csodáit találhatjuk meg egy mesebeli gyűjtemény megfogható, kipróbálható részeként: képzeld el, belépsz egy szobába, ami telis-tele van régi filmes fényképezőgépekkel! David Chan, akit egyszerűen csak a „Fényképezőgépek Védelmezőjének” („The Camera Guardian”) hívnak, immár 60 éve gyűjti a filmes masinákat. – írja az MLZ Photo oldal, ahol egy videót is megtekinthetsz.

veghlaszlo.jpgFotó: Végh László
  • „Szeretem a kutyákat, témáimban gyakran ember és természet kapcsolatát keresem. Szívesen járok és visszajárok Erdélybe egy-egy sorozatért. Talán, mert nekem is itt vannak a gyökereim, ezért tudok a helyszínen felszabadultan alkotni” – mondja Végh László, aki az elmúlt héten az Index Nagykép rovatában látható sorozattal érdemelte ki a fiatal, 35 év alatti fotográfusoknak kiírt Hemző Károly-díjat. A sztori önmagában, képek nélkül is roppant érdekes. Kiss Attilát 2004-ben szentelték pappá. Ez idő tájt vette első kutyáját, Wolfit. Később elkerült Csíkszentgyörgyre segédlelkésznek. A közelben lakott egy huskytenyésztő, egyszer betért hozzá, beszélgettek, és Attila a végén két ajándékba kapott kutyával távozott, azzal a feltétellel, hogy kipróbálja őket úgy is, hogy befogja szán elé az állatokat, hiszen a husky szánhúzásra született. 

  • Igazi kincsesbánya lesz az Ez az első blognak a Mai Manó Ház Blog Elsők rovata, hiszen a szeptember végén indult tematikus blog a világtörténelem elsőiről ír rövid cikkeiben. Legújabb bejegyzésükben a legelső színes fotót és történetét mutatják be. 

  • Sok minden történt november hetedikéken, kezdve a Nagy Októberivel, és aztán ahhoz igazítva jött a többi. 1951. november hetedikén veszi fel Sztálin nevét az első magyar mesterséges város, megfeszített építőmunka után, illetve a sűrűjében. A település tíz évvel később, kevésbé ünnepélyes keretek között szabadul meg a szovjet diktátor nevétől, és azóta Dunaújvárosként ismerjük. A HVG az oFFTOURS szervezésében ismerkedett meg a várossal és az ekkor készült képeiket a Nagyítás rovatukban láthatod

baron-hendrix-book-opener.jpgFotó: Baron Wolman: Jimmy Hendrix
via
4_zay-yar-lin-mm-opbe-pa2010930-1536x768.jpgFotó: Zay Yar Lin
via

További fotós hírek angol nyelven

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása