8 ritkán látott fotó a leghíresebb kutyafotóstól

2020. november 17. Mai Manó Ház

Sok művésznek van múzsája. A filmrendezők úgy tökéletesítik mesterségüket, hogy többször dolgoznak kedvenc színészeikkel, míg a koreográfusok legjobb alkotásaikat egy adott táncos számára tervezik meg. Bizonyos esetekben a múzsa egy néma partner, a művész intenzív és rögeszmés tekintetének tárgya; más esetekben a mű olyan szoros partnerségből fakad, hogy nem világos, hogy ki a művész és melyik a múzsa. William Wegman (sz. 1943) amerikai művész esetében ez nyilvánvaló, hiszen az ő képeinek múzsái a weimari vizsla faj nemzedékei voltak. – írták a Fotomuseum Den Haag kurátorai a William Wegman: Embernek lenni című kiállítás kapcsán.

Wegman az ihletet 1970-ben kapta, amikor első kutyája, Man Ray – aki a fotográfus kedvenc művészéről kapta a nevét – egyszer csak leült a fényképezőgép elé. Wegman ahelyett, hogy hű társát elküldte volna, megragadta a pillanatot és kattintott, a többi pedig már történelem.
A kutyákat ábrázoló, tréfás, olykor meghökkentő felvételei eleinte nem arattak nagy sikert a művészvilágban, de a naptár formájában megjelent képek hamar népszerűvé tették a fotográfust. Bár Wegman ismert művész volt, de ez a furcsa, több mint négy évtizede tartó együttműködés tette világszerte híressé.
A fotókat ismerő közönség is megosztott e művészettel kapcsolatban, és a Mai Manó Ház Blogon már korábban bemutatott képek is felemás reakciót váltottak ki olvasóinkból, a pozitív visszajelzések mellett, rengeteg, az állatkínzást is felvető hozzászólások érkeztek Wegman munkáira. Tény, hogy a felöltöztetett kutyák, mindig beállítva, türelmesen pózolnak az eleinte fekete-fehér, majd később a színes, polaroid felvételeken, ám erről Wegman több helyen is azt nyilatkozta, hogy a képeken szereplő kutyák családtagok és nem érzi, hogy a képalkotó folyamatok közben terhelné őket, és szerinte a vizslái „nyilvánvalóan büszkék arra, amit csinálnak.”
A neves vendégkurátorral, William A. Ewing művészettörténésszel és a fotókiállítással foglalkozó alapítvánnyal együttműködve a Fotomuseum Den Haag 2020 szeptemberében egy kiállítást rendezett Wegman műveiből, ám a járványhelyzetre való tekintettel sajnos a tárlat jelenleg nem látogatható.

William Wegman Being Human című fotóalbuma a Mai Manó Könyvesboltban is megvásárolható.

A múzeum engedélyével az Art Blart oldalán jelentek meg a kiállítás sajtóképei, ma ezekből mutatunk meg nyolc ritkán látható fotót, melyet az alábbi galériában találsz.  

(forrás: artblart.com; fotomuseumdenhaag.nl)

William Wegman további kutyás képeit egy korábbi bejegyzésünkben, ITT tekintheted meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása