Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy New York-i sebész képei polgárháborús sebesültekről

2021. január 10. Mai Manó Ház

Ezeket a fényképeket az amerikai polgárháborúban megsérült katonákról Reed B. Bontecou (1824-1907), New York-i sebész készítette 1865-ben, aki kulcsszerepet játszott a polgárháborús csataterek áldozatainak dokumentálásában. A fényképeket a katonák sérüléseinek súlyosságának ellenőrzésére használták, és ezek alapján határozták meg a háború utáni nyugdíjkifizetések összegét.
A mai bejegyzésben bemutatott képek mindegyike golyósebek által okozott sérüléseket ábrázol, és némelyik tartalmaz egy Bontecou által rajzolt vörös nyilat, amely nyomon követi a lövedék pályáját. Bontecou a háború alatt sebészként, majd a Harewood Kórház (ahol ezeken a képeken látható katonákat kezelték) vezetőjeként szolgált később kifejlesztett egyfajta antiszeptikus kötést tartalmazó elsősegély-csomagot, amelyet a katonák magukkal vihettek és felhasználhattak az azonnali sérüléseik kezelésére. 

nlm.jpg via The National Library of Medicine

A galériában látható felvételeket – melyek albumin eljárással készültek – a Maryland államban található The National Library of Medicine gyűjteményében őrzik. A válogatást a képre kattintva találod. 

(forrás: collections.nlm.nih.gov)

Az első világháború több millió katona és civil halálát okozta, valamint számtalan katona megsebesült és a testük eltorzult. Talán a legszomorúbb esetek az arcsérülések voltak, mivel a katonáknak nemcsak a fizikai veszteséggel, hanem a folyamatos pszichológiai stresszel is meg kellett birkózniuk amiatt, hogy az emberek hogyan fognak reagálni megváltozott külsejükre. Anna Coleman Ladd saját műtermet nyitott Párizsban, ahol azoknak a katonáknak kezdett el protéziseket készíteni, akik a lövészárkokban arcuk egy részét elvesztették. Az ekkor készült képeket ITT találod. 
Közel száz évvel később a világhírű énekes Bryan Adams Wounded - The Legacy of War sorozatában olyan katonákat fotózott, akik Irakban vagy Afganisztánban sebesültek meg, többnyire súlyosan: elvesztették egy vagy több végtagjukat, megvakultak vagy égési sérüléseket szereztek. A felkavaró sorozatot ITT találod. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása