Éjjel és nappal egyetlen képbe sűrítve – Stephen Wilkes

2021. január 24. Mai Manó Ház

„Olyan emblematikus helyekről és perspektívából fényképezek, amelyek a kollektív emlékezetünk részét képezik.” – írta Stephen Wilkes fotográfus, aki egyetlen képbe tömöríti a az éjszakákat és a nappalokat. Rögzíti, majd beállítja a fényképezőgépét, és 24 órán át tartó fényképezés – és ezalatt több mint 1500 kép elkészítése – után kiválasztja a nappal és az éjszaka legjobb pillanatait, melyeket végül egyetlen fényképpé komponál.

Wilkes a képeken egy nap történéseit mutatja meg. A képek célja – amellett, hogy a fotográfia segítségével ábrázolja az idő múlását – hogy felhívja az emberek figyelmét bolygónk védelmére.

„Bolygónk szemünk láttára változik. De hogy szemtanúi legyünk a változásoknak, szemügyre kell vennünk a természet meghatározó kapcsolatait, hogy megtapasztaljuk annak végtelen szépségét; hogy rájöjjünk, mennyivel nagyobb erővel bír, mint mi, és hogy megértsük, miért érdemes harcolni érte.” 

 

wilkes.jpgFotó: Stephen Wilkes: "A Serengetiben, egy öthetes száraz időszak folyamán felfedeztem egy oázist, ahol 26 órán keresztül szemtanúja voltam, ahogyan a változatos és versengő vadvilág teljes nyugalomban osztozik bolygónk legértékesebb erőforrásán, ami nem más, mint a víz."

 

Az alábbi TED videóban – magyar felirattal – hallgathatod meg Stephen Wilkes gondolatait képeinek történetéről. (A feliratot a videóablak alján, a jobb oldalon tudod beállítani.)

 

(forrás: ted.com; boredpanda.com)

Edward Burtynsky fotóin azok a sebek jelennek meg, amelyet az emberiség okozott a Föld bolygó arcán. "Nekem fényképészként, és úgy érzem mindannyiunknak el kell kezdenünk minden tehetségünkkel és gondolkodásmódunkkal azzal foglalkozni, ami szerintem valószínűleg korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy hogyan boldoguljunk az energiaválsággal." - mondta a világhírű fotográfus TED előadásában, melyet most magyar felirattal is megtekinthetsz.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása