Közel 600 millió forintért keltek el az egyik legelső fotográfus képei

2021. április 23. Mai Manó Ház

William Henry Fox Talbot igazi géniusz volt. Ő volt az első ember, aki a mai fotótechnika alapjait megteremtette a negatív-pozitív eljárás feltalálásával, az első fotókkal illusztrált könyvet is a nevéhez kötjük, de a hordozható útifényképezőgép, a mai nyomdai fotószedés és a vakuzás területén is úttörő szerepet játszott.

A 2021. április 12-én indult aukción – a Sotheby’s fotográfiai árveréseinek 50. évfordulója alkalmából – a New York-i és londoni központjukban 25-25 remekművet mutattak be. A New York-i árverésre kerülő tételek között a fényképészet születését egy rendkívüli műegyüttes képviselte; William Henry Fox Talbot közel kétszáz nyomata, amelyeket az 1840-es években nővérének, Henrietta Horatia Maria Gaisfordnak (szül. Feilding) ajándékozta, és amely generációról generációra öröklődött a családban.Talbot, édesanyja vagy nővérei által összeállított hasonló fényképalbumok ritkák, ezeket olyan intézményi gyűjtemények őrzik, mint a londoni Victoria & Albert Múzeum és a bradfordi National Science and Media Museum (korábban a Royal Photographic Society gyűjteménye).

A Sotheby's szerint ez az anyag a 19. századi fotótörténet vitathatatlanul egyik legfontosabb darabja, amely valaha piacra került. Az album értékét 300.000 – 500.000 dollárra (90-150 millió forintra) becsülték a szervezők, de nagy meglepetésre a tétel megnégyszerezte az aukció előtti magas becsértékét, és végül hat licitáló részvételével 1.965.000 dollárért (588 millió forintért) kelt el.
„Az európai, amerikai és ázsiai licitálók közötti heves verseny jól mutatja a fotográfia iránti hatalmas étvágyat a gyűjtők széles körében.” – mondta Emily Bierman, a Sotheby's New York-i fényképészeti osztályának vezetője. 

A Talbot nevéhez fűzödő aukciós rekordot érő gyűjtemény képeiből – a Sotheby's engedélyével – a galériában találsz egy válogatást. 

(forrás: sothebys.com)

A jubileumi aukció további ikonikus tételeit – köztük a legdrágább aktfotót (Lee Miller: Nude), mely 504.000 dollárért kelt el – ezen a linken tekintheted meg

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása