A héten újabb díjat nyert a magyar fotográfus világrekorder portréja

2021. augusztus 01. Mai Manó Ház

Kerekes István 1977-ben született Marosvásárhelyen, majd Kolozsváron a Babeş–Bolyai Tudományegyetem testnevelés karán végzett. Először tizenkilenc éves korában fogott fényképezőgépet a kezébe, és a később megszerzett tudását is autodidakta módon sajátította el. A fényképezés területén elért sikerek nem sokat várattak magára, fotóival rengeteg pályázaton indult és nyert fontos díjakat.

Legismertebb képével – mely világrekord a fényképezés területén – éppen ezen a héten nyerte el a hatszáztizenegyedik(!) díját a szerb Wonder Circuit 2021 fotópályázaton. A Yelena című fotó első díját még 2010-ben kapta a Maitland International Salon of Photography versenyen, és azóta is töretlen a sikere. Az erdélyi kislányról 2009 júniusában készült portréját Máramaroson fényképezte.
A fotográfus már több helyen is elmesélte, hogy egy barátjával jártak arra, és a falu szélén elváltak egymástól, de nem sokkal később telefonált a barát, hogy az egyik házban látott egy hintázó kislányt, nézze meg. Kerekes odament a házhoz és a kertben dolgozó nagymamától kérdezte meg, hogy készíthet-e fotókat az unokájáról. A nagymama engedélye után elkezdte fényképezni a kislányt, akiről mintegy tizenöt-húsz portrét készített, miközben a nap sugarai megsütötték a farakás melletti lemezeket, és így nagyon különleges szórt fény jött a kislány arcára.
Este miután letöltötte a gépére a fotókat, látta, hogy van bennük erő, de azt álmában sem gondolta, hogy később ilyen sikereket ér el a portréval, mely rekordszámú szavazattal az az évi Magyar Sajtófotó-pályázaton a közönségdíjat is elnyerte.  

1_optimized.jpgFotó: Kerekes István: Yelena, Máramaros, Erdély, 2009 © Kerekes István

(forrás: kerekesistvan.com

2021. július 22-én hirdették ki New Yorkban az idei iPhone fotópályázat díjnyertes munkáit, ahol a fődíjat Kerekes István nyerte el egy iPhone 7-tel készített másik munkájával. A képet ezen a linken tekintheted meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása