Ezek az idei legviccesebb állatfotók, élet a Hortobágyon és augusztus legszebb asztrofotója

2021. szeptember 06. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

orkin.jpgFotó: Ruth Orkin: Amerikai lány Olaszországban, Firenze, Olaszország, 1951
© Orkin/Engel Film and Photo Archive; VG Bild-Kunst, Bonn 2021
  • Ruth Orkin száz évvel ezelőtt, 1921. szeptember 3-án született Bostonban és némafilmekben szereplő édesanyjának köszönhetően Hollywoodban, az 1920-as és 1930-as évek aranykorában nőtt fel. Első fényképezőgépét – egy 39 centes Univexet – 10 évesen kapta, amellyel iskolai barátait és tanárait kezdte el fényképezni. 17 évesen kerékpárútra indult Los Angelesből New Yorkba, hogy megnézze az 1939-es világkiállítást és közben végig fényképezett. – írta a Punkt.hu, ahol életrajza mellett a világhírű fotográfus képeiből is találsz egy válogatást. 

  • „Ha a kép nem elég jó, nem voltál elég közel” – a világ valaha élt legismertebb fotósa, Robert Capa ezt a maga részéről a haditudósításra értette, de az orosz Igor Barancsuk háború nélkül is megcsinálta – A NGHTCLBBNG moszkvai bulikról szól, olyan képekkel, amelyek annyira közel vannak, hogy annál közelebb már csak akkor lenne, ha mi lennénk a képen. Más kérdés, hogy akarnánk-e, és ha igen, azt bevallanánk-e. A Telex fotórovatában Barancsuk képeit tekintheted meg. 

  • „A képen látható meteor 22 óra magasságában érkezett, fényesen ragyogó világoszöld színnel, szabad szemmel is jól láthatóan. Még jó egy óra hosszat folytattam a fotózást, és további három halványabb felvillanást is megfigyeltem. Végül holdkelte után indultam haza Kecskemétre. Édesanyámat is magammal vittem csillagokat nézni, így ez a fotó örök közös emlék marad.” – írta Szakolczai Krisztina, akinek fotóját a National Geographic oldalán Augusztus asztrofotójának választották.

baloghplaszlo.jpgEgy pusztai ember egy NDK-ból érkező turistacsaláddal barátkozik 1975. augusztus 19-én
Fotó: Balogh P. László / MTI Nemzeti Fotótár
  • Egy gyerek akkor tudja meg, milyen a csönd, ha beleteszik a közepébe. Így voltam én is, amikor apám az egyik nyáron, talán mert túl zajosnak érezte jelenlétemet – mások ezt úgy mondták, eleven ez a kölyök –, kiadott a Hortobágyra csöndet tanulni. Ezt kérte a juhásztól, akire két hétig rábízott, az meg bólintott, hogy ebben hiba nem lesz. – Az Index Múlt-kép rovatában hétről hétre jelennek meg tematikus válogatások, melyek mindig elnyerik tetszésünket. Ezúttal a Hortobágy volt a téma

  • Kihirdették szerdán a Comedy Wildlife Photography Awards 2021-es döntőseit. – írja a Qubit. A legviccesebb vadállatfotók versenyén idén is a döntőbe jutott Kránitz Roland két ürgefotója. A londoni szervezők egyben megnyitják a közönségszavazást is. Több mint hétezer nevezésből mindössze 42 fotó jutott a döntőbe 2021-ben. Idén a verseny történetében először ki is állítják a döntőbe jutott fotókat, a birminghami NEC kiállítási központban szeptember 18-tól 21-ig tartó fotókiállításon. A győzteseket október 22-én hirdetik ki. 

  • Mit tesz egy természetfotós, ha a kertjén átsuhanni lát egy rókát? Lesben áll, tervez, kameracsapdát épít, világítást szerel össze. Majd, ahogy telik az idő, „egy bolond százat csinál”, a kis vértesi falu lakóinál is kameracsapdák bukkannak fel, táblázatban vezetik a Roxynak keresztelt rókahölgy látogatásait. Végül a róka lassan urbanizálódik, a falu lakóit közösséggé kovácsolja Roxy megfigyelése, a macskaeledel jobban fogy a boltban – hiszen a rókának enni is kell adni valamit –, mi pedig egy csodálatos fotósorozattal leszünk gazdagabbak, bepillantást nyerve az emberek közé is bemerészkedő vadállat mindennapjaiba. Radisics Milán sorozatát hazánk legfotogénebb rókájáról az Index Nagykép rovatában tekintheted meg.

fortepan_66778-1536x1395.jpgFotó: Magyar Rendőr / Fortepan:
Igazoltatás a Városligeti-tó partjánál 1982-ben. A minden bizonnyal beállított képen az önkéntes rendőr öltözéke olyan tökéletes, mintha egy korabeli divatlapból bújt volna elő.
  • A divat akkor is a kedvenc beszédtémáink közé tartozott, amikor a merész álmokhoz – a nyugati vagy a mai viszonyokhoz képest – meglehetősen szerény lehetőségek társultak. De annak ellenére, vagy épp azért, mert alig lehetett valamit kapni, a hiánygazdaság éveiben készült fotók szereplői nem egyszer meglepnek bennünket stílusos és sajátos öltözékeikkel. – olvashatjuk a Fortepan Blog Ellenállódivat a Kádár-korban: kádban koptatott farmer, tarisznya, Alföldi papucscímű  posztjában, melyet a 24.hu oldalán találtunk

  • Erre a képre emlékezni fog a történelem – írja a hvg.hu. Chris Donahue dandártábornok, az amerikai hadsereg 82. légideszant hadosztályának parancsnoka volt az utolsó (amerikai) katona, aki hétfőn elhagyta Afganisztánt, miután az Egyesült Államok befejezte az állampolgárainak, illetve a kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok evakuálására irányuló misszióját. A pillanatról, ahogy Donahue utolsóként felszáll egy C-17-es katonai szállító repülőgépre a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren, látványos fotó készült, amely mostanra az egész világot bejárta. 

  • Varázslatos fotókon a madarak világa: nem csak szépek, elgondolkodtatók is a képek. A világ legjobb madárfotóit díjazták, az alkotások pedig megérdemelten kaptak elismerést. Sokszor talán megfeledkezünk róla, a madarak milyen fontos részei a természet működésének, a világuk megismerése pedig számos érdekes újdonságot mutathat. Az idén hatodik alkalommal megrendezett Bird Photographer of the Year nevű verseny is pont ezt tűzte ki céljául, hogy ne csak a madarak szépségét csodálhassuk meg, hanem jobban megismerhessük őket. A képekből a Femina oldalán találsz egy válogatást

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása