Válogatás a héten nyíló World Press Photo 2021 kiállítás képeiből

2021. szeptember 22. Mai Manó Ház

A World Press Photo Foundation független, non-profit szervezet, amelynek székhelye a hollandiai Amszterdamban van. A pályázat története 1955-ben kezdődött, amikor egy holland fotós csapat megszervezte az első nemzetközi „World Press Photo" versenyt, amely idővel a világ legrangosabb fotópályázatává vált. Kiállításai emberek milliói számára mutatnak meg fontos történeteket szerte a világon.

Fotópályázata és digitális történetmesélési versenye a vizuális újságírás és a digitális történetmesélés legjobbjait ismeri el. A világ kiemelkedő fotós szakembereiből álló zsűri választja ki a nyertes képeket. A zsűri összetétele minden évben változik, tagjai függetlenek a World Press Photo Alapítványtól, és a zsűrin kívül senkinek nincs beleszólása a díjnyertes képek kiválasztásába.

A WPP évente megrendezett kiállítását 50 ország több mint 120 városában több millióan látják. Amszterdami bázisáról vizuális műveltséget oktat, segíti a sajtófotózás fontos ügyeinek megvitatását és kutatását. A kiállításon a 64. alkalommal megrendezett World Press Photo verseny díjazott munkái láthatók. A verseny a hivatásos sajtófotósok legjobb tavaly készült képeit díjazza. Idén 130 ország 4 315 fotósa 74 470 fotóval nevezett. A műveket a pontos, tisztességes és emlékezetes mondandó alapján bírálják el. Minden pályázó elfogadja a WPP etikai kódexét, és minden nyertes kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy keresztül. Ez biztosítja, hogy a képen valóban az látható, aminek a fotós szemtanúja volt. A WPP hisz a színvonalas vizuális történetek erejében és a látvány befogadásának fontosságában.

A World Press Photo a negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumban! A világszerte 120 helyszínen bemutatott válogatás Magyarországon 2021. szeptember 24-től október 31-ig tekinthető meg.
A kiállítás a Fotóhónap 2021 programsorozat része.

AZ ÉV SAJTÓFOTÓJA

Ez volt Rosa első ölelése öt hónapja. Márciusban a Covid19 világjárvány miatt látogatási tilalom lépett életbe az egész országban, ezért brazilok milliói nem látogathatták meg idős rokonaikat. A gondozókat is kötelezték, hogy minimalizálják a fizikai kontaktust a veszélyeztetett idősekkel. A Viva Bem egyszerű találmánya, az "ölelőfüggöny" lehetővé tette, hogy az emberek ismét megölelhessék egymást. Jair Bolsonaro brazil elnök tagadta a járvány súlyosságára és a vírus veszélyességére vonatkozó állításokat. Brazília járványkezelési mutatói a világon a legrosszabbak közé tartoztak: 7,7 millió igazolt megbetegedésre 195 000 haláleset jutott 2020-ban.

054_mads_nissen_politiken_panos_pictures.jpgFotó: Mads Nissen: Rosa Luzia Lunardit (85) átöleli Adriana Silva da Costa Souza ápolónő a Viva Bem idősek otthonában, São Paulóban, Brazíliában, augusztus 5-én. (Politiken/Panos Pictures számára) 


További képek a kiállításról 

November közepén 20 éve nem látott politikai zűrzavar alakult ki Peruban. November 9-én a perui parlament alkotmányos vádelemési eljárást indított Martin Vizcarra államfő ellen, aki korrupcióellenes tevékenységével nagy népszerűségre tett szert. A tüntetések Limában kezdődtek, majd az egész országra kiterjedtek. November 10-én Manuel Merinót, a parlament elnökét nevezték ki ideiglenes államfőnek, amit a tüntetők parlamenti puccsnak minősítettek. A tiltakozások fokozódtak, november 12-én és 14-én országos felvonulások zajlottak. Merino november 15-én lemondott. Két nappal később beiktatták az új államfőt, Francisco Sagastit.

140_ernesto_benavides_agence_france-presse.jpgFotó: 2. díj, sorozat
Ernesto Benavides: Rendőrségi blokád próbálja megakadályozni, hogy a tüntetők eljussanak a parlament épületéhez. Lima, november 12. Peru, Agence France-Presse 

Az „új(já)szülött" babák először az 1990-es években jelentek meg. A hiperrealisztikus baba minden részletére ügyelnek: van anyajegye, erezete, könnye és nyála. A még alaposabban kidolgozott babában elektronikus eszköz szimulálja a szívverést, a légzést és a szopást. A baba általában vinilből készül, a valósághűbbek szilikonból. A szempillákhoz emberi hajat használnak, és az elkészült baba néha igazi „újszülött" illatot is kap. Akár úgy is megvásárolható, mintha örökbe fogadták volna: „örökbefogadási" vagy „születési" iratokkal együtt. A vásárlók többnyire babagyűjtők, de akadnak olyanok is, akik átélt trauma, például vetélés után a meg nem született gyerek pótlására használják. A fotós arra törekedett, hogy megmutassa, a mesterséges babák hogyan váltanak ki valódi érzelmi reakciókat a felnőttekben.

083_karolina_jonderko.jpgFotó: Karolina Jonderko: Egy „új(já)szülött" baba egy takaróba bugyolálva a lengyelországi Karpaczban. Lengyelország


A COVID-19 első igazolt európai eseteit január 24-én jelentették Franciaországból. Március végére a fertőzöttek több mint negyedét párizsi kórházakban ápolták. A kórházban ápoltak száma áprilisban volt a legmagasabb, 7 148 ember került intenzív osztályra. Speciálisan átalakított vonatok szállították a betegeket a túlzsúfolt kórházakból olyan régiókba, ahol kevesebb volt a megbetegedés. A halálozási arány növekedésével a hullaházak zsúfolásig megteltek. A temetkezési vállalkozásokat utasították, hogy az áldozatokat azonnal temessék vagy hamvasszák el, halotti előkészítés és hozzátartartozói jelenlét nélkül. 

057_laurence_geai.jpgFotó: Laurence Geai: A COVID-19 betegeket egy speciálisan átalakított TGV gyorsvonaton szállítják Párizsból, április 10. Franciaország


A svájci Genfben működő független kutatóprojekt, a Small Arms Survey szerint a világ összes nem katonai célú, magánszemélyek tulajdonában lévő lőfegyverének fele az Egyesült Államokban van. A felmérés szerint a lőfegyverek száma meghaladja az ország lakosainak számát: 393 millió fegyver jut 328 millió emberre. A fegyvertartást az amerikai alkotmány 1791-es keltezésű második kiegészítése teszi lehetővé, és régóta vitatéma az amerikai jogi, politikai és társadalmi közbeszédben. 

112_gabriele_galimberti_for_national_geographic.jpgFotó: Gabriele Galimberti: Bree Michael Warner (43 éves) a hálószobájában a New York állambeli Putnam Valley-ben. (Olaszország, a National Geographic számára)


A kaliforniai oroszlánfókák (Zalophus californianus) Észak-Amerika nyugati részén őshonos, játékos állatok. A COVID-19 miatt Kaliforniában is elrendelt lezárások miatt rengetegen kirándultak és nézegettek állatokat a természetes közegükben. Sok országban a szabadban is kötelező volt az arcmaszk viselése, és a látogatók teleszemetelték velük a természetet. A BBC becslései szerint a járvány idején havonta 129 milliárd eldobható arcmaszkot és 65 milliárd eldobható kesztyűt használtak. Ezeket az egyéni védőfelszereléseket (PPE) a madarak, a halak, a tengeri emlősök és más állatok tévedésből tápláléknek tekinthetik. Mivel műanyagot is tartalmaznak, növelik a nyolcmillió tonna műanyag mennyiségét, amely évente az óceánokba kerül. 

040_ralph_pace.jpgFotó: Ralph Pace: USA Kaliforniai oroszlánfóka úszik egy arcmaszk felé a Breakwater búvárhelyen, Montereyben (Kalifornia, USA) november 19-én.


WORLD PRESS PHOTO 2021
Magyar Nemzeti Múzeum
2021. szeptember 24. – október 31. 

A kiállítás további fotóiból egy 21 képből álló válogatást ezen a linken tekinthetsz meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása