Szórakoztatva fényképeztet az egyik hazai fotós foglalkoztatókönyv (8-14 éves gyerekeknek)

2021. november 26. Mai Manó Ház

Az alkotás szerepe vitathatatlanul fontos a gyermekkorban: segít az érzelmek kifejezésében, szabályozásában, az események feldolgozásában. Az alkotás “nyelve” azonban változik: a papír és ceruza mellett digitális eszközök kerülnek a gyerekek kezébe. Miért ne használhatnánk ezeket az eszközöket alkotásra? Miért ne tekinthetnénk a fotográfiára is az önkifejezés és az alkotás egyik módjaként már gyermekkorban is? Habár a gyerekeket rengeteg kép veszi körül, mégis kevés szó esik a fotográfiáról, és az ezen keresztüli alkotás öröméről. Erről nyit párbeszédet, és tölti fel játékos tartalommal a Fotózni jó! című fotós foglalkoztatókönyv.

Egy nap alatt 2 milliárd képet töltünk fel az internetre. Fotózunk a földön, a víz alatt, a levegőben. Képek készülnek kiscicákról és mikroszkopikus élőlényekről. Nem csupán azért, mert fotózni jó, hanem mert manapság már rendkívül egyszerű is, mondhatni: gyerekjáték.

A Fotózni jó! könyvben szereplő több mint 40 inspirációs feladat révén a gyerekek játszva sajátíthatják el a fotózás alapjait: a komponálást és a modellkezelést, miközben olyan készségeket fejleszt észrevétlenül, mint a kreativitás, problémamegoldó képesség, koncentráció és kommunikációs készség. Az inspirációs ötletek telefonnal és fényképezőgéppel egyaránt megvalósíthatók, egyszerű, bármelyik háztartásban megtalálható eszközök, kellékek segítségével. A játékos feladatokon túl a könyv olyan kihagyhatatlan témákat érint, mint a szerzői jog vagy a közösségi média és internet használat, illetve a fotózáshoz kapcsolódó alapvető művészetelméleti, fotótörténeti, szakmai fogalmak.   

fotozni_jo_borito_03.jpg

“Nem a klasszikus értelemben vett fotográfusi látásmódot tanítja, hanem inkább szórakoztat: szórakoztatva fényképeztet.” (Kolozsi Bea, művészetpedagógus, a könyv szakmai lektora)

A kötet szerzője Boncsér Orsolya, szabadúszó fotográfus és szövegíró. Két gyermek édesanyja. 20 éves kora óta a fotózás a hobbija, akinek munkáját számos díjjal is elismerték: háromszoros Sajtófotó díj-nyertes, és kétszer nyerte el a zsűri különdíját a Documentary Family Awards pályázatán, ahol más dobogós helyezésekkel is díjazták fotóit. Munkái az elmúlt két évben bekerültek a British Journal of Photography, Portrait of Humanity könyvének anyagába.

 

A Fotózni jó! című könyv megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása