Gyönyörű méreg – Válogatás egy díjnyertes sorozat megrázó képeiből

2021. december 04. Mai Manó Ház

A W. Eugene Smith Memorial Fund idén negyvenkettedik alkalommal részesítette ösztöndíjban a világ humanista fotográfusait, és ezúttal is fontos társadalmi problémákat felvető sorozatok nyerték el az idei W. Eugene Smith ösztöndíjat

A támogatás 42 éves történetében az idei Smith Grant pályázatra benyújtott pályaművek száma volt az egyik legmagasabb, a világjárvány körüli folyamatos problémák, köztük a gazdasági nehézségek és a korlátozott összejövetelek ellenére. A döntősöket idén 62 országból érkezett pályamű közül választották ki, melyről így nyilatkozott Aidan Sullivan, az idei ítélkezési folyamatot irányító igazgatósági tagja: Igazán figyelemre méltó, hogy évről évre folyamatosan növekszik a díjainkra pályázók száma. Még hihetetlenebb a jelentkezők hátterének és kultúrájának sokszínűsége, valamint a benyújtott fotók kiemelkedő minősége és érzékenysége. A 2021-es W. Eugene Smith Grant díjazottjai az alábbi fotográfusok voltak: Lalo de Almeida Brazíliából, Kimberly dela Cruz a Fülöp-szigetekről, Melissa Lyttle az USA-ból, Cristopher Rogel Blanquet Mexikóból és Nicolo Filippo Rosso Olaszországból. 

Itt a Mai Manó Ház Blogon a mexikói fotográfus, Cristopher Rogel Blanquet "Beautiful Poison" című anyagát mutatjuk be, aki így írt sorozatáról:  

„Lehetőségem nyílt olyan történeteket elmesélni, amelyeknek nem is kellene létezniük, mégis többségük az emberek számára ismeretlen. Köteles vagyok felelősen felfedni ezeket, és garantálni minden olyan személy méltóságát, aki megbízott, hogy elmeséljem történetét a fényképezőgépemmel.”

A Beautiful Poison egy hosszú távú fotográfiai projekt, amely a mexikói Villa Guerrero régióban működő virágipar által okozott közegészségügyi problémákat dokumentálja. Az iparágban felhasznált mezőgazdasági vegyszerek használatához ugyanis nem kötődik korlátozás. A projekt négy olyan család életét dokumentálja a Villa Guerreróban, akik genetikai fogyatékosságot, agrokémiai anyagokhoz köthető krónikus betegségeket szenvedtek el, vagy gyermekük elvesztésével kellett megbirkózniuk. 

beauty_poison1.jpgFotó: © Cristopher Rogel Blanquet: Beautiful Poison. Bár a teste egy kisgyermeké, Sebastian valójában 18 éves. A vízfejűség miatt nem tud egyedül fürdeni; apja, Tino szokta fürdetni. 

beauty_poison2.jpgFotó: © Cristopher Rogel Blanquet: Beautiful Poison. Sebastian teljesen apjától, Tinótól függ. Tino délelőttönként a virágkertészetében dolgozik, délutánonként pedig fiára vigyáz. 

beauty_poison3.jpgFotó: © Cristopher Rogel Blanquet: Beautiful Poison. Egy napszámos védőfelszerelés nélkül szór ki műtrágyát egy gerberaföldre. Annak, aki permetez, tanácsos legalább zuhanyoznia munka után, különben fejfájás és hányás vár rá, ha pedig sokági közvetlen érintkezik a méreggel, kórházba is kerülhet. 

beauty_poison4.jpgFotó: © Cristopher Rogel Blanquet: Beautiful Poison. Sebastian és apja a mexikói Villa Guerrero városukban járnak templomba, amelyet a régióban termesztett virágok ezrei díszítenek. 

beauty_poison5.jpgFotó: © Cristopher Rogel Blanquet: Beautiful Poison. Sebastian kerekesszékében vár apjára az üres vegyszeres dobozok lerakóhelye mellett. A helyet semmi sem zárja el az utcától. 

beauty_poison6.jpgFotó: © Cristopher Rogel Blanquet: Beautiful Poison. Miután leadták az árut, két fiatal a virágszállításra használt teherautóban pihen meg. 

beauty_poison7.jpgFotó: © Cristopher Rogel Blanquet: Beautiful Poison. Sebastian családjtagjai naponta összegyűlnek beszélgetni és közösen vacsorázni. Tino szerint a család szeretete segített Sebastiannak meghaladni eredeti, 5 éves várható élettartamát.

beauty_poison8.jpgFotó: © Cristopher Rogel Blanquet: Beautiful Poison. Sebastian Petrába, édesanyjába kapaszkodik, aki veseelégtelenségben halt meg 2021 elején, mert a járvány alatt a kórházak felfüggesztették a krónikus betegek kezelését, hogy kezelni tudják a COVID-19 jelentette egészségügyi vészhelyzetet. Sebastian most egyedül él az apjával, Tinóval.

A további díjnyertes sorozatokat – ahol többek között a Fülöp-szigeteki drogpolitika súlyos következményei vagy az Amazonas környéki természetpusztítás a téma – ezen az oldalon találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása