Az év képe a Wikimedia Commonson, a másfélmillió forintba kerülő fotóalbum és egy szürreális kiállítás

2021. december 06. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe.  

40866089_c81521f3cc18777b3308ff29944a1032_wm.jpg1981. április 6. Facsemetéket szállító - tetőcsomagtartó nélküli - Trabant személyautó az M7-es autópályán.
Fotó: Wéber Lajos / MTI Nemzeti Fotótár

  • Remek képeket találhatunk az Index Múlt-kép rovatában megjelent új tematikus válogatásban

  • A NASA mindkét Mars-járója, a Curiosity és a Perseverance is különleges felvételeket készített a vörös bolygón. Előbbi képeslapra illő fotót alkotott, utóbbi pedig sikeresen videóra vette, ahogy kutatótársa, az Ingenuity Mars-helikopter felszáll és repül. – olvashatjuk az Index oldalán, ahol a képet is megtalálod. 

  • A szegedi Fekete Házban nem csak Rotschild Klára divatkölteményeiben gyönyörködhetünk, hanem egy érdekes cím: „A bomlás virágai” is hívogatnak a szomszéd terembe. Műélvezetemet senki nem zavarja, sem turisták, sem helyi lakosok. A tárlatvezetőm nem más, mint a videón megszólaló fotóművész, Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla díjas, 77 éves operatőr. Nevét nem csak izgalmas fotói, hanem 40 éves munkásságának, mintegy 30 játékfilmjének, több, mint 100 TV filmjének, kisfilmjének elkészítése fémjelezi. Ő kapta az 5. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Életmű díját. – a Régiségeknek Blog kiállításajánlóját ezen a linken olvashatod el

taschen_al.jpgFotó: Annie Leibovitz

  • Leibovitz munkáiból több válogatás könyv formájában is megjelent. Köztük az egyik legutóbbi – a Taschen gondozásában publikált Annie Leibovitz című 476 oldalas albuma – limitált példányszámban, számozott és dedikált formában kapható – a 3000 eurós bevezető ár után – december elsejétől 4000 euróért . Az 50 x 69 cm-es, négy különböző címlappal kapható albumot Helmut Newton Sumo verziója ihlette. A másfélmillió forintos albumról a Punkt oldalán találsz bővebb információt. 

  • A Wikimedia alapítvány, mely a Wikipédiát is igazgatja, egy szabadon hozzáférhető képgyűjteményt is finanszíroz, a Wikimedia Commons-ot. A weboldalra már közel 80 millió kép került fel, jobbak és rosszabbak is egyaránt. Minden év végén a korábbi évek képeiből készül egy kisebb verseny, melynek során több fordulóban választják ki a legjobban sikerült művet. – írja a Vonattal? természetesen! Blog

  • Mindhárom nemzetközi kategóriában első helyezett lett Móricz-Sabján Simon – fotóriporter és dokumentarista fotográfus – a Szlovák riportfotó–versenyen. Munkáját még az ezredfordulón, a klasszikus fotórovatok idéjén kezdte, azóta is aktív és eredményes fotográfusi pályát tudhat magáénak. Munkáit általában a hosszú távú, éveken át készülő, gondosan összeállított és társadalmilag érzékeny fotóriportok jellemzik. A vele készült interjú ezen a linken érhető el.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása