Soma volt a modell egy 1993-ban készült világhírű Joel-Peter Witkin fotón

2022. március 07. Mai Manó Ház

Soma Mamagésa közel harminc évvel ezelőtt egy világhírű fotográfus, a felkavaró képeiről ismert Joel-Peter Witkin The Fool, Budapest című képének modellje volt. Emlékeit a Punkt online fotográfiai magazin megkeresésére mesélte el. 

spitzergyongyi_portre_maimanonapfenymuterem_20220210_beliner.jpgFotó: Soma a Mai Manó Házban, 2022. február © Beliner Studio


Witkin képeinek témái – a test, az akt és a csendélet – ellentmondásosak, mert Witkin mindig talál szépséget a groteszkben. A fotográfus a menny és a pokol, a szexualitás és a halál, valamint a szépség sokféle fogalma közötti feszültségekkel foglalkozik. Véletlen találkozások és apróhirdetések révén talált modelljei gyakran deformáltak, amputáltak, holttestek, kisnövésű emberek, szadomazochisták, transzszexuálisok. Rajtuk keresztül rámutat a kortárs kultúra társadalmi, vallási és politikai ellentmondásaira, képeibe beépítve a „lelkiismeret történetét”.

Witkin 1993 nyarán hazánkban, Magyarországon járt, ahol egyik legismertebb munkáját; a The Fool, Budapest című képet készítette. Hetekbe, sőt hónapokba telhet, mire Witkin megtalálja a modelljeit és megépíti az elképzelt díszleteket. Kevésbé ismert tény, hogy a The Fool, Budapest című fotón Spitzer Gyöngyi, művésznevén Soma Mamagésa is szerepel, akit 1993-ban hívtak fel, hogy a világ egyik leghíresebb fotóművésze modellt keres, és rá gondoltak. Az egyeztetések után Witkin budakalászi otthonában látogatta meg Somát, melyről így mesélt a Punktnak

Spitzer Gyöngyi – Egy Witkin-modell visszaemlékezései from Punkt on Vimeo.

 

A fotó – melynek értékét ma már 20.000 dollárra becsülik – az Etherthon Gallery gyűjteményében található. A kép és Soma visszaemlékezésének teljes hanganyaga ezen a linken érhető el.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása