Anders Petersen Cafe Lehmitz című kultikus albuma új képekkel bővült

2022. március 23. Mai Manó Ház

Anders Petersen nevét kevésbé, de az 1985-ben megjelent Tom Waits Rain Dogs című album borítóján szereplő fotóját biztosan sokan ismerik. Közel fél évszázad telt el azóta, hogy a svéd fotográfus, Anders Petersen elkészítette a Café Lehmitz albumot, amelyet mára a fotókönyvek egyik legnagyobb remekeként ismernek el.

Hamburg piros lámpás negyedének szívében, a hírhedt reeperbahni házak környékén állt valaha egy ócska lebuj – a Café Lehmitz –, melynek szomszédságában több mint 25 bordély kínálta szolgáltatásait éjjel és nappal. Az éjszakai bár bejáratott búfelejtője és otthona volt a környék munkásainak és munkakerülőinek egyaránt, így készségesen befogadta Anderst is, engedve, hogy a 23 éves siheder megörökítse a törzsvendégeit.

„Jó volt a zene. Az emberek nagyon barátságosak voltak… Igazán különleges hely volt.” – mondta Petersen, akinek képeit nézve szinte érezzük a levegőben kavargó cigarettafüstöt, és halljuk a wurlitzerből bömbölő zenét is.

Ez a hely a Lehmitz kávézó volt, ahol 1967 és 1970 között élénk élet zajlott. Ezt örökítette meg végül Petersen, és az itt készült képekből rendezték meg első kiállítását 1970-ben, mely négy napon keresztül tartott. Miután a Lehmitz tulajdonosa, Kurt jóváhagyta, 350 képet rögzítettek fel rajzszögekkel a falakra, és bárki, aki felismerte magát egy képen, hazavihette a fotót. Petersen a második nagyítást egy könyvnek tette félre, ami végül Cafe Lehmitz címen világhírű fotókönyvvé vált. 

1319534.jpegFotó: Anders Petersen: Részlet a Cafe Lehmitz sorozatból © Courtesy of Fotografiska NY

1319543.jpegFotó: Anders Petersen: Részlet a Cafe Lehmitz sorozatból © Courtesy of Fotografiska NY 

petersen.jpegFotó: Anders Petersen: Részlet a Cafe Lehmitz sorozatból © Courtesy of Fotografiska NY

A sorozat további történetéről és képeiről – mely zsigeri közelségből mutatja meg a kocsma törzsközönségét matrózoktól örömlányokig, csavargóktól dokkmunkásokig – ezen a linken találsz bővebb információt.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása