Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Frank Horvat képei a párizsi Sphinx sztriptízbárból (1956)

2022. június 04. Mai Manó Ház

A május 12–15. között megrendezett Photo London nemzetközi fotográfiai vásár egyik kiemelt kiállítása volt a Frank Horvatnak szentelt tárlat, melyet a fotográfus lánya, archívumának kezelője, Fiammetta Horvat rendezett. A Photo Londonon látható tárlat után, ebben a hónapban a franciaországi Tours-ban, a Jeu de Paume-ban nyílik nagyszabású retrospektív kiállítás a fotográfus munkáiból.

Az apai ágon magyar származású Horvat 1928-ban született Abbáziában, ahonnan a második világháború kirobbanásakor családjával menekülni kényszerültek. Gyerekként és kiskamasz korában szégyenlős, de élelmes fiú volt: a pénzből, melyet bélyeggyűjteménye eladásából szerzett), megvásárolta első fényképezőgépét, így szóba elegyedhetett a lányokkal, akik felkeltették az érdeklődését.

A francia főváros éjszakai életét bemutató sorozatáról egy Guardian cikkben olvashatunk: Az 1950-es években Robert Doisneau és az úgynevezett humanista fotográfusok erősen romantizálták Párizst, aminek a valóságban volt egy másik, kevésbé ismert arca is. A képek elkészítésére egy New York-i ügynökség bízta meg Horvatot, hogy azok majd egy férfimagazin oldalain szerepeljenek.
Miután órákon keresztül eredménytelenül barangolt a Place Pigalle-on, hajnali kettő körül rátalált a Le Sphinx nevű sztriptízbárra, ahová busás borravaló ellenében beengedték. Körülbelül negyedóra elteltével távozni kényszerült, addigra viszont meglehetősen sok, öt tekercsnyi fényképet készített. Ekkor készült az az ikonikus kép is, melyen egy férfi ül magányosan, pezsgőt iszogat és kissé unottan nézi az előtte vonuló táncosnőt.
Horvat így nyilatkozott erről: 

„Ahogy a sztriptíztáncosnő elsétál a fény alatt, meztelen teste nagyon túlexponált: úgy néz ki, mint egy márványszobor. Sok minden összejött ezen a fotón. Valójában nem én csináltam – inkább megadatott nekem. Soha nem tudnám újraalkotni, még ha valaki millió fontot is ígérne érte, hogy megpróbáljam.” 

punkt-nemcsak-a-vilag-valtozott-meg-hanem-a-fotozas-ertelme-is-valogatas-frank-horvat-kepeibol-02-1-scaled.jpegFotó: © Frank Horvat: 1956, Paris, France, Le Sphinx

frank-horvat-1956-paris-le-sphynx-g.jpegFotó: © Frank Horvat: 1956, Paris, France, Le Sphinx

frank-horvat-1956-paris-le-sphynx-m.jpegFotó: © Frank Horvat: 1956, Paris, France, Le Sphinx

frank-horvat-1956-paris-le-sphynx-f.jpegFotó: © Frank Horvat: 1956, Paris, France, Le Sphinx

punkt-nemcsak-a-vilag-valtozott-meg-hanem-a-fotozas-ertelme-is-valogatas-frank-horvat-kepeibol-02-10-scaled.jpegFotó: © Frank Horvat: 1956, Paris, France, Le Sphinx

(forrás: flashbak.com)

Frank Horvat további képeit ezen a linken tekintheted meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása