Divat, mozi, természetvédelem és régi színes képek: 4 online fotókiállítás

2022. augusztus 01. Mai Manó Ház

Az online kiállítások és válogatások óriási előnye, hogy bárhonnan és bármikor hozzáférhetünk egy adott életmű vagy téma szeletéhez, utazás és egyéb kiadások nélkül. Az online kiállítások előnyei mellett az egyik hátránynak tekinthető a képek fizikai megjelenése és bejárhatósága, de tekinthetjük őket akár kedvcsinálónak, bevezetőnek is ahhoz, hogy művészek további alkotásaiba és munkásságába elmerüljünk, felkutassuk őket.
A londoni székhelyű, alapvetően kereskedelmi profilú Atlas Galéria – élőben látogatható kiállításai mellett – online összeállításokkal is készül az érdeklődők számára, ma ezekből válogattunk 4 virtuális kiállítást, ahol 209 remek fotót lehet megtekinteni. 

Az Allure: Platinum Prints by George Hoyningen-Huene 26 fotót mutat be az alkotó ’20-as és ’30-as években készült képeiből. Hoyningen-Huene mint divatfotográfus lett világhírű, a Vogue és a Vanity Fair magazinok vezető fotográfusaként dolgozott 1926–35 között, később pedig a rivális Harper’s Bazaarnál helyezkedett el. 

punkt-csabitas-es-elegancia-allure-platinum-prints-by-george-hoyningen-huene-online-kiallitas-01.png


Steve Schapiro nem csak a politikai szférában készítette el egészen a ’60-as évektől a kor lenyomatát, hanem a kulturálisban is. Az online kiállítás képei között szerepelnek portrék olyan ikonikus művészekről, mint Magritte, Bowie, Warhol, Samuel Beckett, Robert Redford vagy Barbara Streisand. Festők, zenészek, írók, filmesek és színészek. A legutóbbi kategóriába tartozó fotók fontos szerepet töltenek be olyan szempontból, hogy átvezetnek Schapiro filmes munkáira, amik megmutatják a fotográfus beágyazódottságát a kultúra specifikus szegmensébe. A kultúra területén a fotó mellett Schapiro a film világának is aktív művészeti és mesterségbeli alakítója és résztvevője volt. Az online kiállítás is kitér pár meghatározó munkára konkrét filmbeli fotókkal, és a már említett színészportrékkal. 

punkt-online-kiallitason-lathatoak-steve-schapiro-ikonikus-pillanatkepei-01.png


Az Atlas Gallery által bemutatott 59 képből álló virtuális kiállításon az állati és emberi szereplők egyaránt „a rendje vesztett bolygó felzúdulásának” elbujdosott veteránjai. A képek köddel és világítással elért effektusai már-már dezorientálóak, s a csendes, szinte megbűvölt jelenetek a tragédia vagy veszteség érzését idézik fel. Jóllehet az ábrázolt emberek és állatok épp azok, akik veszteségeik ellenére, de életben maradtak – így a reményt is ők jelentik. – olvashatjuk a kiállítás sajtóanyagában. 

ke_pernyo_foto_2022-08-01_11_07_36.png

Ernst Haasnak a színes fényképezés új lehetőséget adott arra, hogy megörökítse az energiától és a forgatagtól lüktető várost. Ezek a képek demonstrálják a fotográfus virtuozitását és magabiztosságát és arra emlékeztetnek minket, hogy miért szeretjük a New Yorkot. – olvashatjuk a 83 képet felvonultató virtuális kiállítás kísérőszövegében. 

ke_pernyo_foto_2022-08-01_11_14_09.png

További virtuális fotókiállítások ezen a linken érhetők el.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása