William Klein közel hatvan éve készült képeit fedezték fel a párizsi műtermében

2022. augusztus 03. Mai Manó Ház

William Klein Brooklynban született 1928-ban és 14 évesen már szociológiát tanult a városi főiskolán, majd katonai szolgálatra jelentkezett, amely során először Németországban, majd Franciaországban szolgált. Leszerelése után Párizsban maradt, ahol André Lhote-nál és a kubista Fernand Légernél tanult. Az ötvenes évek elején azonban már több fantáziát látott a fényképezésben, mint a festészetben és a szobrászatban. Divatfényképeinél a nonkonformista, lázadó és kísérletező attitűd jellemezte munkáját. A divat világáról nem volt túl jó véleménnyel és nem is tartotta magát divatfotósnak.

Klein 1963-ban utazott Afrikába a brit Town című férfimagazin és a Weekly Telegraph megbízásából. Dakartól Nigeren át Szenegálig utánozhatatlan stílusú fényképeket készített, amelyek egy részét annak idején publikálta, de a legtöbbjük negatívként és diaként a fiókban maradt, és soha nem kerültek nyomtatásba vagy állították ki őket. A munkákat nemrégiben fedezték fel William Klein párizsi műtermében. – számolt be a hírről az online fotográfiai magazin, a Punkt.

A képeket megtekintve tanúi lehetünk Klein dinamikus látásmódjának, és megismerhetjük azt az erőteljes stílust, amely New Yorkról, Rómáról, Tokióról és Moszkváról készített fotóinak sajátja. 

wk_af01.jpegFotó: William Klein: Africa, 1963
Chromogenic print
13 1/2 x 19 7/8 inches

„William Klein munkásságának fontos részét képezik a különböző afrikai országokban 1963 körül készült képei. Fotográfusként természetesen tudatában volt a faji hovatartozás összetett hatalmi struktúráinak, helyi és globális szinten egyaránt. A William Klein: Afrique olyan képek gyűjteménye, amelyeket a hatvanas években néhány magazinon kívül aligha láthattunk ezelőtt." 

– nyilatkozta David Campany, az ICP Klein-kiállításának kurátora.  

7e9f4d9d4fb8ed5287b3c5c8965a87d5.jpegFotó: William Klein: Independence parade, Dakar, Senegal, 1963
Chromogenic print
28 1/8 x 41 5/8 inches

A William Klein: Afrique című online is látható kiállítás a sorozat harmincöt új nagyítását mutatja be. Az online kiállításokat ajánló cikkünkben ez az anyag is megtekinthető.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása