Soha nem látott képek kerültek elő a világ egyik legismertebb fotográfusától

2022. november 24. Mai Manó Ház

A Punkt online fotográfiai magazin idén februárban a világon elsőként publikálta azokat a képeket, amelyeket André Kertész ajándékozott egy magyar artistának. ‍Ezek a képek évtizedekig egy fiókban lapultak, ám Baki László kurátori munkájának köszönhetően most végre a nagyközönség is megtekintheti az eddig ismeretlen Kertész-anyagot.

Zsilák György 1964-ben érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, hogy zsonglőrmutatványaival elkápráztassa a tengerentúli publikumot is. New York utcáin futottak össze André Kertésszel, aki ezt követően többször is fényképezte a cirkuszi társulat próbáit és előadásait. Zsilák György 2001-ben megkapta az International Jugglers Association (Amerikai Zsonglőregyesület) életműdíját, emellett egy Jászai Mari-díjat és a Hortobágyi Károly-díjat is. Az artistapályán eltöltött aktív éveikért – feleségével közösen – a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapták. 

punkt-soha-nem-latott-kertesz-kepek-kerultek-elo-egy-vilaghiru-magyar-artista-fiokjabol-02_1.jpgFotó: André Kertész: New York, 1969
© Zsilák György magántulajdona, a fotó kizárólag engedéllyel publikálható


A Mai Manó Ház ingyenesen látogatható PaperLab Galériájában már csak november 26-ig láthatóak azok a fényképek, amelyeket a világhírű magyar fotográfus ajándékozott Zsilák Györgynek, aki így nyilatkozott a regénybe illő találkozásról: 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása