100 éves korában elhunyt az egyik legidősebb fotográfus

2023. január 10. Mai Manó Ház

Tony Vaccaro nemrég ünnepelte 100. születésnapját; 1922. december 20-án született Greensburgban, Pennsylvaniában, olasz bevándorlók gyermekeként. Előbb anyját, majd apját vesztette el, addigra azonban a család már visszaköltözött Olaszországba, Bonefróba, apja szülővárosába, így Vaccarót és két lánytestvérét egy nagybácsi és egy nagynéni nevelte fel. Tizenhét éves korában, a második világháború kitörésekor azonban a Rómában tartózkodó amerikai nagykövet megparancsolta neki és testvéreinek, hogy térjenek vissza az Egyesült Államokba. Itt egy másik rokonnál, New Rochelle-ben, New York államban telepedtek le, ahol folytathatták tanulmányaikat. Az egyik tanár 1941-ben fotóklubot indított az iskolában: „A képekre néztem a negatívokon, és azt mondtam magamnak, ez egy csoda, és ott azonnal szerelembe estem a fotográfiával” – emlékezett vissza Vaccaro, aki az egyik legaktívabb tag lett, és különböző eseményeken, valamint a város környékén fotózott. Nem sokkal az iskola befejezése után, 1943-ban – a szövetségesek közelgő európai inváziójával – Vaccaro is megkapta a behívót.

„Azért lettem fotográfus, mert meg kellett mutatnom ezt a poklot a világ többi részének. [...] Abba kell hagynunk a háborút. A háború az első számú ellensége az emberiségnek. Mi egy faj vagyunk, mi mind emberek vagyunk.”

A háborút követően, az átélt szörnyűségek ellenére, Vaccaro Németországban maradt, hogy megörökítse az ország újjáépítését, a Stars and Stripes című amerikai hadiújság számára. 1950-ben tért vissza az Egyesült Államokba, ahol ismert reklámfotográfus lett, olyan magazinoknak dolgozott, mint a Look, a Life, a Flair, és rengeteg hírességet lefényképezett Kennedytől kezdve Sophia Lorenen át Picassóig. 

Vaccaro 2022. december 28-án hunyt el. 

tony-vaccaro-01.jpgFotó: Tony Vaccaro: Defeated soldier, Frankfurt, Germany, 1947
© Tony Vaccaro Courtesy Monroe Gallery 

vacc1.jpegFotó: Tony Vaccaro: Gwen Verdon, New York, 1953 (for LOOK)
© Tony Vaccaro Courtesy Monroe Gallery

vac2.jpegFotó: Tony Vaccaro: The Guggenheim Hat, New York, 1960
© Tony Vaccaro Courtesy Monroe Gallery


A fotográfus további képeit és életét ezen a linken ismerheted meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása