Fotóalbum jelent meg a Tabánról

2023. február 27. Mai Manó Ház

A TABÁN – fényképek, történetek című album több mint 300 oldalon, közel 150 korabeli fényképpel mutatja be a városrészt, melyek közül 70 fotó a nagyközönség számára eddig ismeretlen volt. A több mint két év kutatómunkát követően, a kötet összeállítása során nemcsak az volt a cél, hogy az eddig szélesebb körben ismeretlen felvételek kikerüljenek a múzeumok, könyvtárak és magángyűjtemények fiókjaiból, hanem hogy a már ismertebb fényképekkel együtt létrejöjjön egy olyan egyedülálló fotóalbum, mely egy, az időutazáshoz hasonló élménnyel ajándékozza meg az olvasót – egy különleges városi „sétával”, amelynek során nosztalgia nélkül repülhetünk vissza a múltba. Ezt az időutazást pedig végigkíséri az egyik legfontosabb kérdés, mely a Tabánnal kapcsolatban a legtöbbször felmerül, hogy tulajdonképpen miért is bontották le. A kérdésre a válasz igen összetett. Ebben a témában a teljesség igénye nélkül, a rendelkezésre álló képekkel kísérlik meg illusztrálni a különböző szempontokat, megszólaltatva a korabeli hangokat, érveket és ellenérveket.

Bár ma már főleg az első kerület közparkjai állnak helyén, a harmincas évekig „Szerb-”, illetve „Rácváros” megnevezéssel önálló településként épült be a Tabán a főváros urbánus szövetébe. A negyedet a harmincas években a „modern városrendezési láz” hevében bontották el, majd a hatvanas években parkosították, így a hangulatos utcáiról és kiskocsmáiról ismert, Krúdy Gyula által is többször megörökített „budapesti Montmartre-ként” is emlegetett Tabán ma már csak a várostörténet érdekességeként, valamint pár megmaradt épületében (mint a Szarvasház vagy a Rácfürdő) él tovább. Emlékezetének megőrzése közös budapesti felelősségünk: ebből a munkából veszi ki részét a Bellibro kiadó Tabán-könyve, amely félig irodalmi és kortörténeti szöveggyűjteményként, félig fotóalbum eleveníti fel az elveszett városrész emlékezetét több mint százötven fotográfiával és korabeli írásokkal.

A képeket a BELLIBRO kiadó engedélyével mutathatjuk be. 

55.jpgFotó: Ismeretlen: A Döbrentei téri park, középen a Szent Katalin-templom tornya, 1906

41.jpgFotó: Klösz György: Rudas fürdő, 1897 előtt

311.jpgFotó: Ismeretlen: A Tabán a harcok után a Bethlen-udvar egyik ablakából fényképezve, 1945

269.jpgFotó: Ismeretlen: Az Ív utca 10. udvara, háttérben a budai királyi palota épülete, 1933 körül

241.jpgFotó: Ismeretlen: A Tabán bontása, 1933 körül

157.jpgFotó: Erdélyi Mór: Pár az Alsóhegy utcában, 1910

151.jpgFotó: Anesini Tivadar: Holdvilág utca, 1920-as évek

197.jpgFotó:  Ismeretlen: Libaetetés, a háttérben balra a Rác fürdő kéménye, jobbra a Jakab lépcső és a Horgony utca egyik háza, 1920-as évek

 

Az album további képei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása