Ez a kép az Év Fotója – World Press Photo of the Year 2023

2023. április 21. Mai Manó Ház

1955 óta a World Press Photo pályázatán azokat a fotográfusokat díjazzák, akik hozzájárultak az elmúlt év fotóriporteri és dokumentarista fotográfiájához. A tavaly bevezetett regionális versenymodell értelmében a zsűri külön értékeli az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a délkelet-ázsiai és óceániai régióból küldött pályaműveket. Így területenként mindössze négy díjat osztanak ki: egyedi fotó, képriport, hosszú távú munkák és egy úgynevezett nyitott forma kategóriában.

A World Press Photo április 20-án kihirdette globális versenyének négy fődíjasát. Az idei versenyre – a 66. alkalommal megrendezett fotópályázatra – 3752 fotográfustól 60.448 fénykép érkezett. 

A World Press Photo of the Year 2023 díjat Jevgenyij Maloletka kapta, akinek fődíjas képén egy sérült terhes nőt, Iryna Kalininát (32) láthatjuk, akit egy hordágyon menekítenek ki a kórházból az ukrajnai Mariupolban, amely megrongálódott egy orosz légicsapás során 2022. március 9-én. Kalinina gyermeke – aki a Miron nevet kapta a béke szó után – halva született, és fél órával később az anya is meghalt. 

wpp-2023contest-poy-evgeniy-maloletka.jpgFotó: © Evgeniy Maloletka / AP

 

Maloletka – aki egyike volt annak a nagyon kevés fotográfusnak, aki 2022 márciusának elején Mariupolban tartózkodott – így nyilatkozott:

„Mariupolba csak egy nappal az invázió előtt érkeztünk. Húsz napig éltünk a mentősökkel a kórház pincéjében, és óvóhelyeken, egyszerű polgárokkal, és próbáltuk megmutatni, milyen félelemben élnek az ukránok. Ezt a képet szerettem volna elfelejteni, de nem tudtam"

A zsűri döntése alapján a legjobb képriport, hosszú távú munka és a nyitott forma kategória képei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása