Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

60 évnyi brit queer fotográfia Londonban

2023. június 01. Mai Manó Ház

A mindennapi életben olyannyira hozzászoktunk a „férfitekintet” (male gaze) teremtette „sztenderdekhez”, hogy egy női akt csak kevesek rosszallását váltja ki. Például egy köztéri óriásposzteren. Egy múzeumban azonban szemrebbenés nélkül sétálunk el köztük (legalábbis itt Európában). Évszázadokon át treníroztak minket a képzőművészek: mára a női meztelenség mindenütt jelenlévő, banális. Na, de ha a férfi tekintete a férfi felé fordul, arra már mindenki felkapja a fejét. (Hogy ez kíváncsiságból vagy felháborodásból történik-e, az már egészen más kérdés.)

A londoni Photographer’s Gallery március 3-án nyitotta meg A Hard Man is Good to Find! című, 60 évnyi brit queer fotográfiát bemutató kiállítását. Az 1930-as és ’90-es évek között titokban készült és terjesztett képek ritka bepillantást engednek egy kurátorok hanyagolta (vizuális) szubkultúrába. A történelmi szempontból sem jelentéktelen válogatás több mint 100 kiállított fotó segítségével vizsgálja a londoni queer ellenállást. Az Egyesült Királyság 1857-ben tiltotta be az obszcén, pornográf kiadványok készítését és terjesztését, védelmezve Anglia, Wales és Írország erkölcsi egészségét. Aligha meglepő tehát, hogy a kiállított képek készítői és modelljei egyaránt ismeretlenek lehetnek: sok esetben a kamera minkét oldalán álnéven dolgoztak, vagy akár névtelenül. 

A camp rajongóinak kötelező, a férfitest hódolóinak ajánlott kiállítás 2023. június 11-ig látogatható. Az anonim alkotásokon túl John S. Barrington, Cecil Beaton, Guy Burch, Basil Clavering (Royale), Rotimi Fani-Kayode, Bill Green (Vince), David Gwinnutt, Paul Hawker, Angus McBean és Ajamu X munkái is láthatóak. A Hard Man is Good to Find! kurátora Alistair O’Neill, a Londoni Szépművészeti Egyetem (University of the Arts London) divattörténet és -elmélet professzora. 

john_s_barrington_john_hamill_c_1966_rupert_smith_collection.jpgFotó: John S Barrington: John Hamill, circa 1966 Courtesy Rupert Smith Collection 

williamd.jpgFotó: William Delmonique: (Lon of New York in London), Spencer Churchill, Bill Ward adjusted print, 1955 

mizer.jpgFotó: Bob Mizer: (Athletic Model Guild), Model Robert Shealy 

portob.jpgFotó: Anonymous: The Portobello Boys, early 1960s Courtesy The Bishopsgate Institute Special Collections and Archives


A kiállítás további képeit és a tárlatot ajánló videót ezen a linken találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása