Terry O'Neill, a sztárfotográfus

2023. július 09. Mai Manó Ház

A múlt hónapban New York-ban nyílt kiállítás Terry O'Neill életművéből 110 fotográfiát mutat be. A Fotografiska új tárlata a művész 1963 és 2013 között készült képeire koncentrál, mivel ez az öt évtized alapjaiban meghatározta a globális popkultúrát. Ahogy ő maga megfogalmazta, és amiben talán, részben igazat is adhatunk neki, abban a korszakban fotózott le szinte mindenkit, aki fontos volt a filmes-, zenei- és politikusi szakmában, amikor a sztárok még valóban sztárok voltak, azaz nem puszta, sokszor önjelölt hírességek, hanem szakmájukban a legjobbak közé tartozók. Olyanok, akiknek a teljesítménye, művészete ma is bámulatra késztet. Pályája egyik megkoronázása volt, hogy megkapta a legmagasabb brit kitüntetés, a Brit Birodalom Rendjele parancsnoki (CBE) fokozatát. O’Neill szerint a legutolsó valódi sztár, akit lefotózhatott, Amy Winehouse volt.

A kiállítás fényképei között számos olyan portrét találunk, amelyek a játékosság vagy a személyesség érzéseit keltik, míg mások a hírességek nyilvános életét dokumentálják. Mivel a művész nemcsak színészekről, Hollywood vezető szereplőiről, illetve zenészekről készített fényképeket, hanem sportolókról is, egy igen gazdag és sokrétű életművet alkothatott. Ezek a felvételek adják a most szeptember közepéig megtekinthető New York-i tárlat képanyagát. Mai posztunkba a Fotografiska engedélyével ezekből a portrékból válogattunk. 

1969_terry_o_neill_janis_joplin_singing_little_girl_blue_on_the_this_is_tom_jones_tv_show_1969.jpgFotó: Terry O’Neill: ‘Janis Joplin singing 'Little Girl Blue' on the 'This is Tom Jones' TV show’ (1969) 

1968_terry_o_neill_brigitte_bardot_before_the_filming_of_shalako_in_deauville_1968.jpgFotó: Terry O’Neill: ‘Brigitte Bardot before the filming of 'Shalako' in Deauville’ (1968) 

1987_terry_o_neill_tom_cruise_and_robin_williams_photoshoot_for_paramount_studios_75th_anniversary_1987.jpgFotó: Terry O’Neill: ‘Tom Cruise and Robin Williams. Photoshoot for Paramount Studios' 75th anniversary’ (1987) 

1970_terry_o_neill_goldie_hawn_1970.jpgFotó: Terry O’Neill: ‘Goldie Hawn’ (1970) 

1977_terry_o_neill_mark_hamill_and_carrie_fisher_for_star_wars_1977.jpgFotó: Terry O’Neill: ‘Mark Hamill and Carrie Fisher for 'Star Wars'’ (1977)

 

A Punkt.hu válogatásban látható egy kép David Bowie és Elizabeth Taylor első találkozásáról, valamint egy 1964-es portréfelvétel Liza Minelliről és édesanyjáról, Judy Garlandról. Ezeket a képeket ezen a linken lehet megtekinteni

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása