Fotóalbumban jelentek meg az 1971-es Glastonbury fesztivál elveszett fotói

2023. augusztus 06. Mai Manó Ház

A legismertebb brit fesztivál indulásáról őrzött, évtizedek óta lappangó Paul Misso felvételeit tartalmazó kötet jelent meg nemrég In the Vale of Avalon: Glastonbury Festival 1971 címmel az IDEA Books kiadó gondozásában. Nic Roeg filmrendező a Glastonbury fesztivált, és az azt belengő ellenkulturális hangulatot kívánta megörökíteni Glastonbury Fayre című filmjével. A dokumentumfilm főszereplőjének egy ismert arcot keresett, akit Julie Christie Oscar-díjas színésznő személyében talált meg. Christie beleegyezett, feltéve, hogy Roeg biztosít egy lakókocsit, feltölti étellel és itallal, és barátját, Paul Missót alkalmazza sofőrként és kísérőként. Ezen kívül Christie azt is kérte, hogy Misso legyen a film werkfotográfusa. Misso így emlékezett vissza a megbízásra:

„250 színes Kodak filmtekercset kaptam, az előhívási utómunkálatokkal együtt ez több ezer fontot ért, akkoriban ezért saját házat vásárolhatott az ember […] ebből adódóan más volt a megközelítésem. Szerettem, kedveltem embereket fotózni és mindannyian elképesztő személyiségek voltak, jókedvvel és örömmel átitatva. Úgy éreztem egy varázslatos birodalomba léptem, ezért valami mást akartam megörökíteni.”

A Glastonbury Fayre-t azonban sosem láthatta a közönség, mert a tekercsek előhívása és a képek válogatása után Misso diavetítést tartott Roegnek, aki ködös szemekkel bevallotta: „Paul, te érted, én pedig nem.” Végül Roeg a polcra tette a filmet, „így a képeim elavultak, és sok évre egy fiókban kötöttek ki” – mondta Misso a most megjelenő képek történetéről egy interjúban. A IDEA gondozásában most megjelent 136 oldalas album képeit a hetvenes években Misso diavetítéseken mutatta meg barátainak. 

missoweb.jpgFotó: Paul Misso: In the Vale of Avalon: Glastonbury Festival, 1971
IDEA Books 

3590680955.jpgFotó: Paul Misso: In the Vale of Avalon: Glastonbury Festival, 1971
IDEA Books 

3590682169.jpgFotó: Paul Misso: In the Vale of Avalon: Glastonbury Festival, 1971
IDEA Books 

3590683418.jpgFotó: Paul Misso: In the Vale of Avalon: Glastonbury Festival, 1971
IDEA Books 

3590700801.jpgFotó: Paul Misso: In the Vale of Avalon: Glastonbury Festival, 1971
IDEA Books

Az album további képeiből ezen a linken található egy válogatás.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása