Az első civil fotográfus képei a koreai demilitarizált zónából

2023. augusztus 23. Mai Manó Ház

„Az eredeti terv az volt, hogy egy egyéves forgatás lesz. A DMZ nagy része lakott volt; hosszú ideig az emberek a mezőkön, a völgyekben és a hegyoldalakon éltek, és művelték a mezőgazdasági területeket. A háború volt az, amely véget vetett az ember és a természet szimbiotikus kapcsolatának. Az 1950. június 25-én kitört háború 37 hónappal később véget ért, de az erdőket és a falvakat teljesen elpusztította. A lakókat kiűzték, az erdők állatait megölték. Az elkövetkező 60 évben a falvak és lakóik utolsó maradványai fokozatosan eltűntek, visszaadva a föld természetes állapotát. Aligha van máshol a világon ilyen hely, ahol az idő visszafelé ment. Ezeket a dolgokat magam akartam rögzíteni.

Minden alkalommal, mielőtt beléptem a DMZ-be, engedélyt kellett kérnem öt különböző hatóságtól: az ENSZ Parancsnokságának Katonai Fegyverszüneti Bizottságától, a Koreai Nemzetvédelmi Minisztériumtól, a Koreai Vezérkar egyesített főnökétől, a hadsereg főhadiszállásától és a helyi hatóságoktól. A DMZ-be való belépéshez bombabiztos sisakot, golyóálló mellényt és sajtókarszalagot kell viselni, a katonai hatóságok előírásainak megfelelően. Minden látogatást hónapokkal előre és a legapróbb részletekig megterveztünk; a megbeszélt menetrendet semmilyen okból nem változtathattuk meg, még a rossz időjárás miatt sem. Évtizedek teltek el az 1953-as fegyverszünet óta.

A koreaiak többsége már elfelejtette a háborút. Szöul ma már olyan, mint bármely más kozmopolita város, és az emberek mozgalmas életüket élik, akárcsak bárhol a világon. De mindössze egyórás autóútra a várostól dél és észak erősen felfegyverzett katonái állnak egymással szemben. Remélem, az emberek rájönnek, hogy a háborúnak még nincs vége, még mindig tart.” – nyilatkozta az 1958-ban Szöulban született Park Jongwoo 1983-tól 1995-ig fotóriporterként dolgozott a Korea Times, a New York Times és a Los Angeles Times napilapoknak. Alkotói munkásságára Robert Frank, Josef Koudelka és Ara Güler fotográfusok hatottak. Park független projektjei az eltűnő kultúrák és kisebbségben élő törzsek dokumentálására fókuszálnak, ő volt az első civil fotográfus, aki beléphetett a koreai demilitarizált zónába. 

Park Jongwoo fotódokumentációja – a koreai demilitarizált övezetről, azaz a Dél- és Észak-Koreát elválasztó földsávról – a Steidl gondozásában 2018-ban Demilitarized Zone of Korea című sokszorosan díjazott könyvben jelent meg. Ma ezekből a képekből válogattunk. 

063_park.jpgFotó: © Park Jongwoo: Részlet a DMZ. Demilitarized Zone of Korea című sorozatból 

221_park.jpgFotó: © Park Jongwoo: Részlet a DMZ. Demilitarized Zone of Korea című sorozatból 

023_park.jpgFotó: © Park Jongwoo: Részlet a DMZ. Demilitarized Zone of Korea című sorozatból 

088_park.jpgFotó: © Park Jongwoo: Részlet a DMZ. Demilitarized Zone of Korea című sorozatból 

122_park.jpgFotó: © Park Jongwoo: Részlet a DMZ. Demilitarized Zone of Korea című sorozatból 

102_park.jpgFotó: © Park Jongwoo: Részlet a DMZ. Demilitarized Zone of Korea című sorozatból


A DMZ. Demilitarized Zone of Korea című sorozat további képei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása