Ruth Orkin képei láthatók a Mai Manó Ház nagy sikerű kiállításán

2023. december 02. Mai Manó Ház

Ruth Orkin nevét sajnos talán még nem, azonban képeit milliók ismerik. A Mai Manó Házban látható nagy sikerű kiállításon biztosan az emlékezetünkbe ég Ruth Orkin neve. Nemcsak összességében lenyűgöző mindaz, amit hátrahagyott, de a képek egyesével is leveszik a szemlélőjüket a lábáról – és nem csupán a híres fotói.

Orkin munkái már az 1950-es évektől szerepeltek kiállításokon – köztük a Family of Man tárlaton – de első önálló bemutatkozására egészen 1974-ig kellett várni, ekkor a New York-i Nikon House termeiben rendeztek képeiből kiállítást. A Mai Manó Ház kiállításán – melyet az első hónapban már több ezren megnéztek – 180 fotóját láthatjuk, melyek 1939 és 1980 között készültek. Orkin filmkészítő szeretett volna lenni az Egyesült Államokban, de nem választhatta azt a pályát, amely iránt elhivatottságot érzett – legalábbis nem úgy, ahogy elképzelte –, és ez alapvető módon határozhatta meg fotográfiai munkásságát.

Orkin legismertebb felvétele az American Girl in Italy című kép – melyet már itt a blogunkon is bemutattunk – akkor készült, mikor 1951 augusztusában a Life-nak készült izraeli tudósítása után Firenzébe utazott és ott találkozott a festőművész Jinx Allennel (mai nevén Ninalee Craig), akit aznap délelőtt 10 órától másnap délig fényképezett. Az ikonikus fotó a Don't Be Afraid to Travel Alone (Ne félj egyedül utazni!) című sorozat részeként vált világhírűvé. 

ruthorkin.jpgFotó: Ruth Orkin: Amerikai lány Olaszországban, Firenze, Olaszország, 1951
© Ruth Orkin Photo Archive

 

"Ha csak egy kiállításra mész el a hónapban, az mindenképpen ez legyen" – ajánlotta nagy örömünkre olvasóinak a We Love Budapest  Az Idő illúziója című tárlatunkat, ahol így zárták ajánlójukat: 

Orkin kedvenc témája a gyerekek voltak. Imádta figyelni és fotózni őket, az őszinte gesztusaikat és az el nem leplezett érzelmeiket. Két kedvenc sorozata is ott figyel a Mai Manó Ház kiállításán: az egyiken kártyázó lányokat látunk, a másikon fiúkat, akik közül az egyik egy mozit mesél el, a többiek pedig hallgatják. Bár mindkét sorozat állóképekből áll, mégis tökéletes az illúzió: mintha egy filmet látnánk. Pont ezért az illúzióért érdemes megnézni a Ruth Orkin munkássága előtt tisztelgő kiállítást. Egyszerűen kihagyhatatlan, mert ritka nagy élmény látni élőben a fotóit. 

Mai bejegyzésünkben a 2024. január 14-ig látogatható kiállítás képeiből válogattunk.  

orkin6.jpgFotó: Ruth Orkin: A Hudson folyóba ugró fiú, Gansevoort-móló, New York City, 1948
© Ruth Orkin Photo Archive 

orkin1.jpegFotó: Ruth Orkin: Jinx és Justin az MG-ben, Firenze, Olaszország, 1951
© Ruth Orkin Photo Archive 

orkin3.jpgFotó: Ruth Orkin: Fiú a víztározónál, Central Park, New York City, 1960
© Ruth Orkin Photo Archive 

orkin4.jpgFotó: Ruth Orkin: Geraldine Dent, Cover of McCall’s, New York City, 1949
© Ruth Orkin Photo Archive 

orkin5.jpgFotó: Ruth Orkin: Albert Einstein egy princetoni ebéden, Princeton, New Jersey, 1955
© Ruth Orkin Photo Archive

 

A kiállítás további képeiből az alábbi videóban látható egy válogatás. 

 

 Ebben a videóban pedig a tárlat kurátora mutatja be a kiállítást:

 

 

Orkin leghíresebb fotóját az évtizedek során sokszor reprodukálták, irodák, kávézók, éttermek falára akasztották ki, otthonokban lett dekoráció, naptárakban és képeslapokon jelent meg, de egyesek számára az utcai zaklatás valóságát is megörökítette már jóval azelőtt, hogy #metoo mozgalom a köztudat részévé vált volna. Többen arra hivatkoztak (nem ismerve a kép történetét), hogy a felvételen szereplő nő láthatóan kényelmetlenül érzi magát. Az ikonikus fotón szereplő nő ezt teljesen máshogy látta, és több interjúban is megcáfolta a vádakat. Erről bővebben ezen a linken lehet olvasni.

 

AZ IDŐ ILLÚZIÓJA - RUTH ORKIN (1921–1985)
2023. október 11. – 2024. január 14. 
Kurátorok: Anne Morin, Baki Péter

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása