Minden idők legünnepeltebb fotóit alkották újra AI képgenerátorok segítségével

2024. március 26. Mai Manó Ház

A mestereséges intelligencia (AI) robbanásszerű elterjedése már közel sem mondható új jelenségnek. Az AI életünk számos területén van jelen, akár mindennapi, felhasználói szinten is, hiszen sokszor munkánkat segíti (pl. fordítóprogramok, programozás, adatvizualizáció), de rengeteg esetben szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget is biztosít (pl. fotófilterek, játékok, böngészés). A munka és szórakozás érdekes összekapcsolásának tekinthetjük akár Matt Growcoot újságíró, a PetaPixel online fotográfiai platformon közzétett kísérletét. Ennek keretében a szerző minden idők legikonikusabb és legünnepeltebb fotóit alkotta újra AI képgenerátorok segítségével. A szerző két AI képgenerátorral dolgozott: a DALL-E (a ChatGPT vizualizációs része, 180 millió felhasználóval) és a Midjourney (17 millió felhasználóval) programok legfrissebb verzióját használta. A képek létrehozatalához a programoknak prompt-okat (magyarra átültetve „utasításokat”) kell megadni, azaz minél részletesebb leírást és utasítást arról, hogy milyen vizuális eredményre vágyunk.

A promptok előállítása során a szerző nem adta meg a fotográfus nevét, a téma pontos megnevezését, vagy magának a fotónak a címét (a DALL-E a nevek megadását nem is engedélyezi). A képgenerálás két próbálkozásig ment, ugyanazzal a prompt-val dolgozva. A promptok a legtöbb esetben mindkét generátornál ugyanazok voltak, igaz, míg a DALL-E csak egy, addig a Midjourney négy opciót dob fel végül, amelyek közül a szerző a „legjobb ajánlatot” (jelentsen bármit is) választotta ki. 

Az újraalkotott képek között olyan remekművek szerepelnek, mint a Beatlesről készült Abbey Road albumkép, a V-J Day in Times Square, vagy a National Geographic magazinból elhíresült Afgán lány portréja.  

aaaiii.jpgSteve McCurry: Afghan Girl (Afgán lány, 1984)
Eredeti prompt magyar fordítása: Készíts egy Kodachrome 64-es színes diafilmre 1984-ben készült színes fotót egy afgán lányról, aki a kamerába néz. A fotón a lány feje és válla látható, aki egy vörös kendőt visel, amely lazán a fejére van kötve, és zöld szemei vannak. 

aaii.jpgAlfred Aisenstaedt: V-J Day in Times Square (Csók a TimeSquare-en, 1945) Eredeti prompt magyar fordítása: Készíts egy fekete-fehér fotórealisztikus képet 1945-ből, amelyen egy matróz csókolózik egy fehér ruhás lánnyal a New York-i Times Square-en ünnepelve. 

aiaiai.jpgEredeti prompt magyar fordítása: Készíts egy fotórealisztikus fekete-fehér képet Henri Cartier-Bresson ikonikus fotójáról, amelyen egy pocsolyán átugró férfi látható, és amely megörökíti a "döntő pillanatot". 

aaai.jpgEzen a képen az eredeti, és két AI által készített változat látható.
Ansel Adams: The Tetons and the Snake River (A Grand Teton és a Kígyó folyó, 1942) Eredeti prompt magyar fordítása: Készíts egy drámai fekete-fehér fotót, amely 1942-ben készült a wyomingi Grand Teton Nemzeti Parkról. Az előtérben a Kígyó folyó, a háttérben hegyek.


Az AI által készített további "ikonikus képek"-ről (Munkások ebdélnek a felhőkarcoló tetején, Az Iwo Jima-i zászlókitűzés vagy éppen a Földfelkelte) ebben a cikkben találsz még bővebb információt.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása