Dezső Tamás - Itt, Bárhol

2011. október 17. Mai Manó Ház

Az 1978-ban született Dezső Tamás fiatal fotográfus - akinek fotóit a nyáron megrendezett Budapest Pozitív kiállításon is láthatták a Mai Manó Ház látogatói –  Itt, Bárhol (Here, Anywhere) című sorozata múlt héten péntek este a franciaországi Montrouge-ban tíz ország nyolcvan kortárs művésze közül elnyerte a Jeune Création Européenne (Fiatal Európai Alkotás) biennálé Nagydíját.

 

Building (Emod, North-East Hungary, 2009).jpg
Fotó: Dezső Tamás: Building (Emőd, North-East Hungary, 2009)

 

 

Dezső Tamás a Mai Manó Házban először 2006-ban mutatkozott be Az év fotóriportere című kiállításunkon. Katalógus-sorozatunkban, a Folyamatos Jelen negyedik kötetének egyik szereplője szintén ő volt. A könyvben bemutatott, Romániában készült sorozatáról így ír a katalógus szerkesztője, Csizek Gabriella:
 

"Dezső Tamás Romániában készült fotográfiái festői stílusban és kompozíciókban mutatják be az országot és lakóit. Az alapvető emberi értékeket megtartó, és ezen törvények szerint hihetetlen szegénységben élő emberek életét. Egy-egy kompozícióba sűrítve mutat be sorsokat, meghatározó múltat, nehézségek közt élhető jelent, talán kiszámítható jövőt. Minden fotográfia mögött egy történet sejlik és bomlik ki a képet nézve, legyen az akár egy páros portré enteriőrben vagy egy temetés. A festészet és a fotográfia klasszikusainak hagyományait követve alakította ki saját, egységes, mesterien átgondoltnak tűnő, de alapjában közvetlen, természetes stílusát. Fotográfiái olyanok, ahogy az a „nagykönyvben meg van írva”, a képmezőben mindennek vagy akár a semminek is jelentése van. Érzékenysége és mások iránti tisztelete nyomán létrejövő művei lehetőséget adnak nézőinek a megismerésre és a befogadás élményének teljes megélésére."

 


Fotó: Dezső Tamás: Car Wreck (Budapest, 2009)



Fotó: Dezső Tamás: Night Watchman (Budapest, 2009)
 

 

A sorozat már korábban is nyert nemzetközi díjakat: legutóbb idén májusban az amerikai Santa Fében kapta meg a tizenhatodszor kiosztott Center Awards nagydíjat. Dezső Tamásnak már több nemzetközileg is ismert lapban jelentek meg munkái, így például a National Geographic, a TIME magazin, a The New York Times, a francia Le Monde Magazine és a spanyol OjodePez is publikálta már fotói.

 


Fotó: Dezső Tamás: Peter with a mangalitsa piglet
(near Miskolc, North-East Hungary, 2009)



Fotó: Dezső Tamás: Tree and House (West Hungary, 2011)
 

 

Ezekről a képekről azt nyilatkozta Dezső Tamás, hogy megrekedt, egyfajta félszeg, felejteni vágyott kelet-európaiság tünetei. Az Itt, Bárhol sorozatban a helyszíneken és az ott élő embereken keresztül mutatja meg a rendszerváltás óta változatlanul maradt sajátos kelet-európai világot. 
 

Gratulálunk!
 

 

A díjnyertes fotósorozatot itt találjátok meg, valamint novemberben a Fotóhónap keretében Pozsonyban kiállítást rendez a Mai Manó Ház a sorozat képeiből.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása