Portfólió – Diane Arbus (1923-1971)

2012. március 14. Mai Manó Ház

1923. március 14-én - ma 89 éve született – Diane Arbus, az egyik legjelentősebb amerikai fotográfus. Diane Nemerov jómódú zsidó családban nőtt fel, (apjának az Ötödik sugárúton volt áruháza) és 14 évesen ismerte meg a nála 5 évvel idősebb Allan Arbust, akihez 1941-ben férjhez is ment, és nevét is felvette. Férjének köszönhetően sajátította el a fotográfia alapjait, és a negyvenes években együtt is dolgoztak és közösen készítették divatfotóikat a Harper's Bazaarnak. Az 50-es évek végén Arbus házassága tönkrement, felhagyott a divatfotózással, és érdeklődése egyre inkább a társadalom peremére szorultak felé irányult. A hatvanas években már több művészeti iskolában tanította a leendő fotográfusokat. Legtöbb alkotása ebben az évtizedben született. Szürreális felvételein furcsa párokat, transzvesztitákat, óriásokat, törpéket, gyerekeket, cirkuszi artistákat, középosztálybeli családokat, az utca emberét és ünnepelt sztárokat is megörökített. 

„A társadalmi lépcső legtetején születtem, a köztisztességnek örvendő nagypolgárságban, ám azóta mindent megtettem annak érdekében, hogy kiessek közülük.”
1971. július 26-án vetett véget életének.  

Portfólió rovatunkban ma Diane Arbus fotóiból találtok válogatást.


Forrás: nokert.hu, revizoronline.com, transindex.ro

 

Diane Arbus fotóalbumai megvásárolhatók a Mai Manó Könyvesboltban, és megtekinthetők a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban.

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása