Prix Pictet - Robert Adams

2013. február 23. Mai Manó Ház

A február 24-ig látogatható Prix Pictet Power - Erő című kiállításunkon bemutatkozó fotóművészek közül ma Robert Adams fotóját és rövid életrajzát mutatjuk be blogunkon. 

Coos megye, Oregon állam - 1999-2003, Oregon, USA © Robert Adams, Prix Pictet Ltd.JPGFotó: Coos megye, Oregon állam - 1999-2003, Oregon, USA © Robert Adams, Prix Pictet Ltd

Robert Adams
Nemzetiség: amerikai
Született: New Jersey, Egyesült Államok, 1937
Sorozat: Visszafordulás

Robert Adams Visszafordulás című sorozata a tarvágás ellentmondásos erdészeti gyakorlatát taglalja, mely tevékenység során az egy adott területen található legtöbb vagy épp az összes fát egy időben letarolják. Az Egyesült Államok észak-nyugati részén fekvő erdők több mint 90 %-át legalább egyszer kiírtották. Adams az ősi fák maradványait, valamint a kisebb csonkokat fotózza, amelyeket még „csecsemőkorukban” takarítottak be. A tarvágás korlátozására tett kísérletek észak-nyugaton többnyire kudarcba fulladtak.
„Ahogy ezeket a jeleneteket rögzítettem, a következő kérdések merültek fel bennem: van-e kapcsolat a tarvágás és a háború között? Az egyik vidék bizonyos mértékben nem épp olyan-e, mint a másik? A tarvágás erőszakra nevel? Hozzájárul-e a nihilizmushoz?”
Mielőtt teljes figyelmével a fotográfia felé fordult volna, Adams angol irodalom professzorként tanított a hetvenes évek közepéig. Főleg a regionális átszerveződés pillanatai érdeklik. Sok egyéb díj mellett megkapta a Guggenheim és a MacArthur Alapítványok ösztöndíjait is, 2006-ban Deutsche Börse díjban részesült, 2009-ben pedig a Hasselblad Alapítvány nemzetközi fotográfiai díjával jutalmazták. 2010-ben a Yale Egyetem Művészeti Galériájában egy nemzetközi utazótárlaton mutatták be munkáit, amely retrospektív kiállítás Adams munkásságának négy évtizedét ölelte fel.

A 2013. február 24-ig látogatható kiállításról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása