A világ legelső tornádófotói (1884)

2013. június 02. Mai Manó Ház

A természettudománnyal kapcsolatos fotódokumentumokat bemutató sorozatunkban ma azokat a fényképeket láthatjátok, melyeket a szakirodalom a világ legrégebben készített, tornádót ábrázoló fotóinak tart. Mivel az 1880-as években a meteorológiai mérések még igencsak gyerekcipőben jártak, ezért a farmereknek szinte semmilyen előrejelzést nem tudtak adni a várható szélsőséges időjárásról. A tornádókat - fotódokumentumok hiányában - inkább tekintették az emberek valamiféle misztikumnak, mint a természet erejének, hiszen egészen 1884-ig csak a szemtanúk elmondásai, rajzai alapján ismerték a forgószelet. Ezek a legelső fényképészeti bizonyítékok is segítettek abban, hogy a közvélemény ne legendaként, hanem a tudomány fontos részeként tekintsen az időjárás szélsőséges elemeire.
Kisebb meglepetésre, rövid keresés után egyből két tornádóról készült képet is találtam. Pontosabban a már általam ismert fotón kívül egy másikra is bukkantam, ami a „legelsőként számon tartott” fotónál pár hónappal kicsit korábban készült. Mai bejegyzésünkben természetesen mindkét fotós munkáját láthatjátok.  

003_1.jpgFotó: A. A. Adams felvétele (1884. április 23 vagy 26.)

001_1.jpgFotó: A. A. Adams sztereófelvétele (1884. április 23. vagy 26)

A. A. Adams 1884. április 23-án (vagy 26-án) délután 17.30 körül fényképezett forgószelet a Kansasi Anderson megyében található Garnett városban. (Több forrás is április 26-át jelzi a képkészítés dátumának, de a fotók hátoldalán April 23 szerepel.) A tornádóról az amerikai Monthly Weather Review így számolt be a 129 évvel ezelőtti számában: „A közel fél órán látható forgószél olyan lassan mozgott, hogy még fénykép is készült róla.”  Bár a laikusok inkább kéményfüstnek gondolhatják amit látnak, de szakemberek egyöntetű véleménye szerint a fénykép valóban tornádót ábrázol. Adams fotóját először az American Meteorological Journal publikálta, számítások szerint Adams kb. 23 km-re lehetett a forgószél közepétől. 

Robinson lejjebb látható - Adams fotójánál sokkal erőteljesebb, kifejezőbb - fényképével először az amerikai Nature magazinban találkozhattak az olvasók. A kép 1884 augusztusában készült, kicsivel több mint 4 hónappal később, mint Adams fotója, mégis ezt a képet tartja több forrás - köztük a National Geographic weboldala is - a legelső, tornádóról készült fotónak. Robinson a dakotai Howardtól mintegy 40 km-re nyugatra, 1884. augusztus 28-án délután 4 óra körül fényképezte le azt a forgószelet, mely a korabeli újságok szerint négy ember halálát okozta és kettőt megsebesített. Abban az időben négy különböző forgószelet regisztráltak a környéken, de csak ezt az egyet sikerült fényképen dokumentálni. 

002_1.jpgFotó: F. N. Robinson tornádóról készült fotója (1884. augusztus 28.) 

(forrás: journals.ametsoc.orgkshs.org; weatherwise.org)

A két fotó együtt a Science folyóirat 1885. február 20-i számában jelent meg, ahol a lap szerkesztői azt írták, hogy bár a tomboló tornádókat manapság már egyre gyakrabban fényképezik, mégis úgy vélik, ezek voltak a valaha készült legelső fotók egy tornádóról. A cikkben többek között azt is megjegyezték, hogy remélik ösztönző példával szolgáltak, így még a szezon vége előtt újabb remek képeket publikálhatnak majd az adott témában.

Korábbi hasonló témájú bejegyzéseinkben láthattátok már a világ legelső villámot ábrázoló fotóját (1882), de a legelső, villanófényben készült éjszakai természetfotóról (1906) és a magnéziumpor berobbantásával megvilágított legelső víz alatti színes fotóról (1926) is olvashattatok. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása