Fotó-kalendárium - Válogatás Russell Lee 1940-ben készült színes felvételeiből

2013. július 21. Mai Manó Ház

A nagy gazdasági világválság után Roy E. Stryker – lelkes tanár – arra használta a fényképeket, hogy vizuálisan bemutassa az egész nemzetnek, milyen bizonytalan megélhetési viszonyok között élnek az amerikaiak az ország mezőgazdasági nyomortanyáin. Ezért 1935-ben Rexford Tugwell, az Áttelepítési Hivatal vezetője azzal a kéréssel fordult Strykerhez, hogy a Farm Security Admisitration (F.S.A.) szervezésében vállalja el egy fényképezési kampány vezetését. Annak a kampányét, melynek az volt a célja, hogy felkutassa és rögzítse azokat a szociális problémákat, melyek milliókat gyötörnek az országban. Az F.S.A. igen erőteljes eszköznek bizonyult azzal, hogy a nagyközönség elé tárta az igazságot és általános megbotránkozást keltett azzal, hogy megmutatta a vándorló munkások keserű sorsát. Stryker rengeteg kiváló fényképészt gyűjtött maga köré a legismertebb dokumentarista és sajtófotósok közül, így például a csapatot erősítette Walker Evans, Dorothea Lange, Marion Post Wolcott és Russell Lee is, akinek ma az ekkor készült színes fotóiból válogattunk bejegyzésünkbe. (forrás: Peter Pollack: The Picture History of Photography, New York, 1958. fordította: Fenyő Imre) 

001.jpgFotó: Russell Lee: Jim Norris és felesége, Pie Town, New Mexico. 1940. október 

Az 1903. július 21-én, Ottawában született Russell Lee bár vegyészmérnökként végzett, mégis festőként dolgozott sokáig. A fényképezőgépet is a festészeti tanulmányai megörökítésére használta először. Mivel az ecsetet egyre gyakrabban cserélte le a fényképezőgépére, egy idő után végleg a fotózás mellett döntött. Az F.S.A. felkérésére készült képeket Kodachrome filmekre fotózta, amelyek akkoriban rendkívül népszerűnek bizonyultak az amatőr fényképészek körében. Lee többnyire az új-mexikói kisvárosban, Pie Townban készítette fotóit, elmondása szerint azért választotta ezt a vidéki várost, mert a határvárosok nagy erényeit látta benne.
"Talán éppen ez az őszinte hang volt az oka annak, hogy 1948-ban az egész anyagot a teljes megsemmisülés fenyegette. Néhány amerikai politikus el akarta tüntetni ezt a nagyszerű dokumentumgyűjteményt. Az általuk képviselt politika ugyanis legszívesebben elhallgatta volna a nagy gazdasági válság tényét, hogy ezzel is elodázhassa egy újabb válság lehetőségét. Szerencsére, az összes képek és negatívok elkerülték a megsemmisülést." (Forrás: Fényképművészeti Tájékoztató, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Budapest, 1963, I-II, 141-143. oldal)
Az F.S.A. működésének nyolc éve alatt több mint 200 ezer fénykép készült el, melyeket a Kongresszusi Könyvtár gyűjteményében őriznek. 

002.jpgFotó: Russell Lee: Butte, Montana, 1942. szeptember 

003.jpgFotó: Russell Lee: Szénaboglya az őszibarack-válogatók autóival Delta County, Colorado, 1940 

004.jpgFotó: Russell Lee: A Whinery család, 1940. szeptember 

005.jpgFotó: Russell Lee: A Faro Caudill család vacsorázik, Pie Town, New Mexico. 1940. október 

006.jpgFotó: Russell Lee: Fő utca, Pie Town. 1940. szeptember 

007.jpgFotó: Russell Lee: Ünnep Pie Townban, New Mexico. 1940. szeptember 

008.jpgFotó: Russell Lee: Ünnep, Pie Town, New Mexico. 1940. szeptember 

010.jpgFotó: Russell Lee: Benzinkút, Pie Town, New Mexico. 1940. szeptember 

(forrás: everydayishow.livejournal.com)

Russel Lee ikonikus sorozatából a szeptember végén nyíló, új kiállításunkon is találkozhattok majd egy fotóval, mint ahogy Dorothea Lange mára már világhírűvé vált képeit is megtaláljátok majd a Mai Manó Házban.

Dorothea Lange fotósorozatát ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása