Kétévesek vagyunk!

2013. augusztus 01. Mai Manó Ház

Újabb egy év telt el.
Pontosan két évvel ezelőtt, 2011. augusztus elsején indítottuk útjára a Mai Manó Ház blogját, Mai Manó 1892-ben megjelent A fényképészetről című írásával. Azóta közel kilencszáz bejegyzés született oldalunkon, és a naponta frissülő blogunk látogatottsága folyamatosan növekszik, az indulás óta már több mint 2.600.000 oldalletöltést regisztráltunk. Tavaly szeptemberben – a Ti döntésetek alapján – elnyertük a legjobb fotóblog díjat a Goldenblog verseny közönségszavazásán, valamint a múlt hónapban a blog.hu szerkesztői minket választottak a hét bloggerének, amit ezúton is köszönünk.

Örülünk, hogy ilyen sokan szeretitek a Mai Manó Házat! Mai bejegyzésünkben a tavalyi kategóriákat megtartva, az elmúlt egy év leg-leg-leg bejegyzéseit mutatjuk meg nektek.

camera_obscura_1 copy.jpg

Az ajánlott bejegyzéseket a fotókra kattintva olvashatjátok el! 


A legnézettebb bejegyzés - Bert Stern: Marilyn Monroe utolsó fotói (1962)

Rengetegen, közel nyolcvanezren voltatok kíváncsiak Marilyn Monroe utolsó fotósorozatának történetére, mely három héttel öngyilkossága előtt, 1962 júliusában készült Los Angelesben. Bert Stern - az utolsó fotográfus, aki aktfotókat készíthetett a legendás színésznőről - pár nappal a mi megemlékezésünk után, 2013. június 25-én, 83 évesen halt meg New York-i otthonában.

007.jpgFotó: Bert Stern: Marilyn Monroe, from the series: The Last Sitting, 1962 

A legvitatottabb bejegyzés – A világ legdrágább fotója - Gursky: Rhein II. (1999)
Az elmúlt egy évben többször is került fel olyan anyag az oldalunkra, amiről mindenkinek volt markáns véleménye, de ebben a kategóriában elsöprő fölénnyel nyert a világ legdrágább fotóját bemutató bejegyzésünk. Gursky - digitálisan módosított - képéért közel egymilliárd forintot fizettek, amiről leginkább Facebook oldalunkon alakultak ki érdekes párbeszédek, de érdemes a bejegyzés hozzászólásait is elolvasni. 

001.jpgFotó: Andreas Gursky: Rhein II., 1999.


A legtöbb lájkot kapott bejegyzés - Japán sztereófényképek (1895-1910)

A tavaly szeptemberben bemutatott japán sztereófotók népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mai leglegleg listánkon is helyet kapott. A száz évvel ezelőtt készült színes fotókat több mint 2600-an lájkoltátok, így nem is volt kérdés „sorozatot” indítani ebben a témában. Azóta a harmincas évek Európáját bemutató bejegyzés mellett, már első világháborús sztereófotókat is láthattatok blogunkon.

007.gif
Fotó: T. Enami: Kezet mosó gésa a kertben


A legtöbb visszajelzés - LIFE – The Classic Collection

A fotós könyveket bemutató sorozatunk egyik legnépszerűbb kötete az ikonikus LIFE magazin képeiből összeállított fotóalbum lett, mely - szoros versenyben a női tetoválás történetét ismertető képeskönyvvel - az egyik legkelendőbb portéka volt könyvesboltunkban. Nagyon sokan érdeklődtetek a fotóalbumról, melynek különlegessége, hogy a száz képet tartalmazó könyvben huszonöt fotót nem befűzött lapként, hanem különálló (kivehető) mellékletként találunk meg. Ennek köszönhetően kedvenc képeinkkel szobánk vagy irodánk falait is díszíthetjük. 

LTCC.jpg


A letiltott 18+-os bejegyzés - Nobuyoshi Araki (1940) 18+

Araki születésnapja alkalmából készült bejegyzésünk a FOTÓ-KALENDÁRIUM rovatban jelent meg május 25-én, majd a Facebook oldalunkon is megosztottuk aznap a bejegyzés hivatkozását. Olvasói bejelentésre - szinte azonnal - 72 órára letiltották az oldalunkat. 

18.jpg


A legviccesebb bejegyzés – Woody Allen a hangyáját sétáltatja

Variációk rovatunkban már harmadik részénél jár a humoros képekből összeállított sorozatunk, de a Ti tetszéseteket mégis egy különálló kép nyerte el, melyen a 29 éves Woody Allent láthatjuk hangyasétáltatás közben.

schapiro.jpgFotó: Steve Schapiro, 1964  


CSAK NÁLUNK!

A fényképezés nagy alkotói című könyv 1982-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének gondozásában jelent meg. Tőry Klára fotótörténész, a könyv szerzője felajánlotta nekünk, hogy a 2004-ben átdolgozott kiadást tegyük közkinccsé oldalunkon. Az egyetemes fotótörténet első száz évét bemutató könyv fejezetei hétfőnként jelentek meg blogunkon, míg 2013. május 9-én az utolsó rész is felkerült az oldalunkra, így vált online is elérhetővé ez a nagyszerű, remek fotótörténeti könyv. 



A szerkesztő kedvence: Kép-párok

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót mutatunk be, amelyeket neves fotóművészek készítettek hasonló témában vagy olyat amelyeken egymás munkáira reflektálnak. Blogunkon már közel 60 kép-párt találhattok, ennek a rovatnak a szerkesztése az egyik kedvencem. Az itt látható fotó párja Balatonalmádiban készült, 1920-ban. 

Fotó: Leslie Jones: Bathing girls at Revere Beach, 1919 

Születésnapunkon, tehát a mai nap délután 14.00 és este 19.00 óra között 50%-os kedvezménnyel jöhettek a Mai Manó Házba, ha a pénztárnál a kedvezményes BLOG-jegyet kéritek. És ne felejtsétek el azt sem, hogy az oldalunkon bemutatott fotóművészek albumai megvásárolhatók vagy megrendelhetők a Mai Manó Könyvesboltban (ma 10% engedményt adnak minden könyvre, ha jelzitek, hogy a BLOG-kedvezményt kéritek), és megtekinthetők a nyári szünet után, szeptembertől a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban is.
Köszönjük még egyszer, hogy ilyen sokan olvastok minket. Maradjon ez továbbra is így, fotózzatok sokat és látogassátok meg a Mai Manó Házat is!

Az őszi kiállításunkon rengeteg, a blogból ismert névvel és képpel találkozhattok, olyan világhírű, ikonikus fotókkal, amelyeket Magyarországon még soha nem állítottak ki. A fotóművészek listáját ITT találod. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása