Kép-párok #70

2013. december 11. Mai Manó Ház

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót mutatunk be, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak. 

Az első képen Joe Rosenthal ikonikus fotóját láthatjátok, mely 1945. február 23-án Iwo Jimában készült. A vulkanikus hamuval borított magaslaton egy szétlőtt japán radarberendezés antennájára tűzték ki azt a USS Missoula szállítóhajóról származó amerikai zászlót, amit Louis R. Rowery őrmester, a Leatherneck katonai magazin tudósítója 10.37-kor lefényképezett. A kisméretű zászlót azonban nem találták megfelelőnek a nagyszerű diadal hirdetésére, ezért egy ismeretlen tengerészgyalogos visszament a partnál horgonyzó LST-779-es számú partraszálló hajóra, s felhozott a csúcsra egy messziről jobban látható, nagyobb méretű lobogót. A második zászló kitűzésénél két másik fotós, Joe Rosenthal, az AP fotósa és Robert R. Campbell közlegény, valamint egy filmes, Bill Gensaust őrmester is jelen volt, akik először megpróbálták az első zászlót kitűző katonákat megtalálni, hogy velük rekonstruálják az eseményt, ám amikor erre nem nyílt lehetőség, figyelmük azokra a katonákra terelődött, akiket a második zászló felállításával bíztak meg. Rosenthal először a zászlócserét akarta megfotózni, ám ezt a jelenetet Campbell már megörökítette, ezért az AP tudósítója a továbbiakban már csak a második zászlóra koncentrált. Sikerült az Easy Company hat tengerészgyalogosát (Mike Strank, Harlon Block, Franklin Sousley, Rene Gagnon, Jack Bradley, Ira Hayes) rávennie az általa elképzelt feladatra. Ők állították fel a nagyobbra cserélt zászlót 12.30-kor, egy Rosenthal által megkomponált és beállított jelenet közben, s később ez a fotó járta be a világot, s vált a leghíresebb és legtöbbet reprodukált fotók egyikévé. - írta a hvg.hu 

iwojima1945.jpgFotó: Joe Rosenthal: Raising the Flag on Iwo Jima, 1945. február 23. (AP Photo)

A Jevgenyij Haldej zászlót kitűző katonájának fotóját - mely most a Mai Manó Házban is megtekinthető - szintén számtalan legenda övezi, és az is biztos, hogy itt is egy újrajátszott pillanatát láthatjuk történelmünknek. A dagesztáni kormány 2011 februárjában kiadott egy közleményt, melyben hírül adták, hogy 94 éves korában elhunyt Abdelhakim Iszmajlov, aki a második világháború utolsó napjaiban elsőként tűzte ki a szovjet zászlót a Reichstagra. A közlemény szerint Iszmajlov 1945 tavaszán, a harcok utolsó napjainak egyikén két katonatársával, a kijevi Alekszej Kovaljovval és a minszki Leonyid Goricsevvel tűzte ki a lobogót, s ezt az ünnepélyes pillanatot rögzítette Jevgenyij Haldej, a TASZSZ fotósa. A történet azonban tele van kérdőjelekkel. Nem bizonyított, hogy a képen látható zászlókitűzés valóban éles szituációban történt-e, sőt, minden bizonnyal ennek ellenkezője igaz. Azt még a dagesztáni közlemény is elismeri, hogy a szovjet katonák azokban a napokban többször is kitették zászlajukat a Reichstag épületére, miután azt a németek többször lelőtték. Egy friss elmélet szerint a fotózkodásra napokkal a szovjet bevonulás után került sor, amikor Haldej három katonával felmászott a romos Reichstagra. Egyiknek a kezébe egy óriási zászlót nyomott, majd utasította, hogy merre nézzen, merre forduljon, milyen pózt vegyen fel. A fényképész barátja, Kalman Kaszpijev szerint az óriás lobogót Haldej maga készítette vörös asztalterítőből. Az ügy érdekessége, hogy későbbiekben elterjedt, hogy a szovjet katona karjáról ki kellett retusálni a több karórát (a második képen látszanak is a császik). Ezt a Times szerint később maga Haldej is elismerte, szakértők mégis úgy tartják, hogy az ismert képről nem csupán a plusz órát tüntették el, hanem valószínűleg több beállított felvételből retusálták össze. - írta az urbanlegends.hu Haldej fotójáról.

Khaldey_1945.jpgFotó: Jevgenyij Haldej: Raising the Banner of Victory, Berlin, 1945. május 2.

(forrás: theatlantic.com; ictmn.com)

Jevgenyij Haldej fotóját most a Howard Greenberg gyűjteményét bemutató Fotográfia felsőfokon című kiállításunkon is megtekintheted.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása