A HÉT FOTÓSA - Válogatás Yousuf Karsh ikonikus portréiból

2018. március 07. Mai Manó Ház

Yousuf Karsh Mardin városában született Törökország örménylakta vidékén. Tíz éves volt, amikor az 1918-as öldöklések végigpusztították szülővárosát. Egy vagy két évvel később szökött el nagybátyjához, aki Quebecben volt fényképész. Itt tanulta meg Karsh a szakma alapjait, majd később három éven keresztül Bostonban is inasként dolgozott egy örmény származású fényképész stúdiójában. Karsh végül 1933-ban érkezett a kanadai fővárosba, ám ekkor még maga sem tudta pontosan, hogy sebésznek tanuljon vagy egy fotóműtermet nyisson. Végül ez utóbbi mellett döntött és hamarosan felismerték portréfényképészi tehetségét is.
Kapcsolatainak köszönhetően a kanadai politikai elitet fényképezhette, majd 1941-ben W.L. MacKenzie King miniszterelnök – Karsh jóbarátja és pártfogója – elintézte, hogy lefényképezhesse az éppen akkor Kanadában tartózkodó Churchillt is. Karshot ez a fénykép tette igazán híressé. Újból és újból közölték ezt a felvételt, mely a harcrakész Anglia szimbólumává vált. A kanadai kormány megbízásából VI. György királyt is lefényképezte, aki a képet látva így szólt: „Karsh, maga halhatatlanná tett engem”. Ekkor már a LIFE Magazintól is rengeteg felkérést kap. A háború befejezése után a különböző művészi területeken működő alkotók, államférfiak, katonák, építészek, tudósok, mind Karsh műtermében készítik el portréikat.
Annak ellenére, hogy képei híven tükrözik az objektív valóságot az egyes vonások, a kezek vagy a test hangsúlyozásával Karshnak sikerül a vizuális idealizálás és ugyanakkor az ábrázolt személy jellemének hatásos kifejezése. Karsh gondosan megkomponálja minden egyes fényképét, nagy figyelmet szentel a háttérnek és annak, hogy miképpen alakíthatja fénnyel az arcot és az alakot.
„Ha van cél a munkámban – írja Karsh hivatásáról – akkor az az, hogy megörökítsem az emberek legjobbjait és eközben hű maradjak önmagamhoz… Jó szerencsémnek köszönhető, hogy találkozhattam a világ nagy embereivel, férfiakkal és nőkkel egyaránt, olyanokkal, akik nyomot hagytak életünkben. Úgy használtam fényképezőgépemet, hogy bemutassam milyennek tűnnek számomra és azt, hogy érzésem szerint milyen benyomást gyakoroltak korunkra.” 

karsh001.jpgFotó: Yousuf Karsh: Albert Einsteinnel, Princeton, 1948 © Yousuf Karsh

Yousuf Karsh 1924-ben Kanadában kezdte inaséveit, s mire 1992-ben bezárta híres ottawai stúdióját, mintegy 17 ezer portrét készített, köztük a kor számos neves figurájáét. Pápák, császárok, királyok és királynék; művészek színészek, énekesek és írók; Nobel-díjas tudósok, államférfiak, filozófusok és katonák lettek „karsh-olva” az utókor számára. Évtizedeket átívelő munkásságát példázza, hogy tizenegy amerikai elnököt fotózott Franklin D. Roosevelttől utolsó jeles modelljéig, Bill Clintonig.
Mivel ezen a héten Yousuf Karsh Audrey Hepburnről készítette portréját választották a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a kanadai fotográfus ikonikus portréiból válogattunk.
A galériát a képre kattintva találod. 

(forrás: karsh.org; fotomuveszet.net; Peter Pollack: The Picture History of Photography, New York, 1958.)

A XX. század híres személyeit megörökítő további Karsh-portrékból ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása