A HÉT FOTÓSA - Válogatás Herb Ritts ritkán látott aktfelvételeiből

2018. március 22. Mai Manó Ház

"Szeretném valamiképp összekötni a divatfotót a portréval, a képzőművészetet az aktfotózással, és mindezt a mozgókép világában egyesíteni. Az egyveleg pedig remélhetőleg egyesíti majd azt a tudást, melyet a pályám során szereztem" – nyilatkozta az 1952-es születésű Herb Ritts, akinek karrierje a 70-es években kezdődött, amikor első fényképeit készítette a főként filmiparban dolgozó barátairól. Jon Voight portréja volt az első, melyet a Newsweek című lap meg is jelentetett, és ezt számtalan sztár híres fényképe követte.
A nyolcvanas években a Vogue, a Vanity Fair és a Rolling Stone munkatársa volt. Ugyanebben az évtizedben Ritts - kortársaival, Robert Mapplethorpe-pal és Bruce Weberrel együtt - radikális változást hozott az aktfotózásba, új terepet fedeztek fel azáltal, hogy a férfiaktokat is vonzóvá tették a reklámokban. Ritts erőssége az volt, hogy különféle szemszögekből tudta elemezni a testet és olyan kompozíciókat tudott készíteni, amelyek a testet annyira absztrakttá tették, hogy az erőt és nyugalmat sugározzon. A főleg szabadtéren dolgozó Ritts a test és a természet kapcsolatát élvezte. A gyakran férfiakat ábrázoló aktfotóit alkotói hévvel és kiemelkedő eleganciával készítette, de ez az attitüd az összes munkáját fémjelezte.
A kilencvenes években az Interview, a Tatler, a Vogue Hommes és a French Vogue számára is dolgozott. Giorgio Armani, Versace, Calvin Klein, Donna Karan és más divat világcégek kampányait köthetjük nevéhez.
Herb Ritts 50 éves korában, 2002. december 26-án hunyt el Los Angelesben.

ritts001.jpgFotó: Herb Ritts: Female Nude (Detail), Hawaii, 1989 © Herb Ritts Foundation Photograph


Mivel ezen a héten Herb Ritts Richard Gere-ről harminc éve készült portréját választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben a világhírű divat- és portréfotós kevésbé ismert aktképeiből válogattunk. A galériát a képre kattintva találod.  

(forrás: herbritts.com; fotomuveszet.net)

Ritts leghíresebb fotójának történetét - mely sok más fotót is inspirált - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása