Az első épségben fennmaradt fotó a Holdról

2012. január 02. Mai Manó Ház

1839. január 2-án készítette Daguerre az első fotót (dagerrotípiát) a Holdról,(más források szerint 1840. január 2-án). Ugyanezen év március 8-án Daguerre laboratóriuma leégett, így sok más fotótörténeti jelentőségű képpel együtt az első Holdról készült fotó is megsemmisült.

 

 

A Meteor Csillagászati Évkönyvben így ír Fűrész Gábor az asztrofotográfia kezdeteiről:

Az első csillagászati fénykép, a John W. Draper által 1840 márciusában elkészített holdfotó, minőségi változást hozott: teljesen kizárta az emberi szem és agy esetleges tévedéseit, a megfigyelők kézügyességének fogyatékosságaiból eredő hibákat. Mivel az akkoriban alkalmazott dagerrotípiák igen érzéketlenek voltak, egy évtizedig még csak a Holdat és a Napot örökítették meg. A Nap képét elsőként Foucault és Fizeau rögzítette 1845 áprilisában. 1850 júliusában elkészült az első igazi asztrofotográfia, melyen 100 másodperces expozícióval a Vega képét sikerült rögzíteni.

 


Fotó: Daguerreotype of the Moon taken by John William Draper in 1845.
New York University Archives.


Az asztrofotográfia történetét ezen az oldalon időrendben találhatjátok meg.

 

Update:
Nemrég a Facebook oldalunkon jeleztétek, hogy a bejegyzésben eredetileg bemutatott fotó nem készülhetett 1839-ben, mert ilyen jó minőségű képet nem tudtak létrehozni az akkori technikai eljárásokkal. Utánanéztünk sok helyen, de a legelső képet sehol sem leltük (az általunk is bemutatott fotó sok helyen tévesen jelenik meg), viszont találtunk egy John Williams Draper által jegyzett fotót, mely 1845-ben készült. Egyelőre kicseréljük erre, és folytatjuk a kutatást, ha találunk korábban készült fotót, jelezni fogjuk.

 

Update 2:
ITT

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása