Taryn Simon: An American Index of the Hidden and Unfamiliar

2012. április 17. Mai Manó Ház

Taryn Simon (New York, 1975) olyan amerikai helyeket fényképez, amelyek rejtve vannak a többség elől, mégis szerves részei az amerikai legendának, a mindennapoknak. A tudomány, a közigazgatás, a vallás vagy a nemzetbiztonság területein készített fotói felfedik számunkra az ismeretlent, hogy mindent láthassunk. A hetven, többségében nagy formátumú kamerával készült, színes felvételen CIA főhadiszállás, nukleáris tengeralattjáró, egyetemi laboratórium, nemzeti park és számos - a nyilvánosság elől - elrejtett helyszín látható. Az amerikai fényképésznő szerint a fotográfia képessége, hogy összemossa az igazságot és a fikciót, egyike a leglenyűgözőbb tulajdonságoknak, de amikor ezt rosszul használják, az komoly, néha halálos következményekkel is jár. 


Fotó: Taryn Simon: White Tiger (Kenny), Selective Inbreeding, Turpentine Creek Wildlife Refuge and Foundation. Eureka Springs, Arkansas.
Az Egyesült Államokban élő összes fehér tigris egy szelektív beltenyésztés eredménye. Kenny 1999. február 3-án született az arkansasi Bentonvilleben. A beltenyészet következményeként szellemileg visszamaradott, és mindennapjait jelentős fizikai korlátok közt éli. (nehéz légzés, rossz fogak, rendellenes csontszerkezet). 


Fotó: Taryn Simon: Playboy, Braille Edition. Playboy Enterprises, Inc., New York, New York.
The National Library Service for the Blind and Physically Handicapped (NLS) szervezet vakok és gyengénlátók részére nyújt ingyenes szolgáltatást, ahol Braille írással ellátott magazinokat és könyveket kölcsönözhetnek. A közzétételre alkalmas magazinokat olvasottság alapján választják ki. Így került a listára a Playboy magazin fotó nélküli változata is, ahol már megjelent többek között Norman Mailer, Vladimir Nabokov, Philip Roth, Joyce Carol Oates és Kurt Vonnegut írása, de készült interjú Salvador Dali, Jean-Paul Sartre és Malcolm X. közreműködésével is.



Fotó: Taryn Simon: The Hoh Rain Forest. Understory and Forest Structure.
Olympic National Park, Washington.

The Hoh Rain Forest a világ legnagyobb érintetlen esőerdője. 1938-ban, Roosevelt elnök saját kézjegyével látta el az Olympic Nemzeti Park védetté nyilvánításáról szóló dokumentumot. A park éghajlatát döntően befolyásolja a Csendes-óceán vízfelületének párolgása, amely miatt gyakran alakulnak ki hatalmas zivatarfelhők, amiket az óceáni szél a szárazföld felé terel, bőséges csapadékot biztosítva a hegyek élővilágának. Az Olympic-hegység óceáni oldalán az éves csapadékmennyiség eléri az 5000 mm-t, a félszigeten máshol ez a mennyiség 3500 mm körül mozog.



Fotó: Taryn Simon: Live HIV, HIV Research Laboratory. Harvard Medical School.
Boston, Massachusetts.
 
Ez a fiola élő HIV vírust tartalmaz. Az 1999-ben átszervezett amerikai The HIV Vaccine Trials hálózatot a szövetségi kormány alapította azzal a céllal, hogy olyan antitesteket hozzanak létre, mellyel csökkenthetik a betegség terjedését.



Fotó: Taryn Simon: Lucasfilm Archives, Death Star II. Skywalker Ranch, Marin County, California.
A legnagyobb mozis kasszasikerek (Indiana Jones, Star Wars) díszletei, kellékei és jelmezei az 1991-ben épült Lucasfilm Archive gyűjteményében, a Skywalker Ranchon találhatók. Köztük van a 160 km átmérőjű Halálcsillag kicsinyített mása is (129.5 x 68.5 x 129.5cm), mely a Star Wars filmek egyik kultikus emblémájává vált.



Fotó: Taryn Simon: U.S. Customs and Border Protection, Contraband Room.
John F. Kennedy International Airport. Queens, New York.

Az itt látható növények, tárgyak a rendkívül szigorú törvények miatt elkobzásra kerültek. A JFK repülőtér 4. termináljában 48 óra alatt lefoglalt tárgyak között találhatunk afrikai óriáscsigát, szárított narancshéjat, impala koponyát, bangladesi tökféleségeket, friss tojást, óriáskígyót és nyers vadhúst is.


Kiadó: Steidl
Kiadási év: 2007
Oldalszám: 152 p.
ISBN-13: 978-3865213808

Az alábbi - magyar felirattal ellátott - videón az amerikai fotográfusnő két projektjét osztja meg velünk: Az egyik a most bemutatott fotóalbum anyaga, amikor a nyilvánosság elől általában eltitkolt, megszokott világunktól eltérő helyszíneket dokumentál; víz alatti nukleáristemetőt, emberi hibernálóegységet vagy éppen törvényszéki antropológusok 2.5 hektáros telkét, 75 oszladozó hullával.
A másik projekt pedig olyan személyek portréit tartalmazza, akiket olyan bűnökért ítéltek el, amiket el sem követtek. A fotókon szereplő emberek esetében a téves ítéletek elsődleges oka a helytelen azonosítás volt. A videóban egy remek példát is látunk arra, mikor a szemünk becsap minket.

 

 

Taryn Simon fotóalbuma megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban, és megtekinthető a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban.

 

További könyvajánlókat ITT találtok.

 

(Forrás: http://tarynsimon.com)

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása