Csendes Pillanatok – Puklus Péter

2012. május 03. Mai Manó Ház

Puklus Péter
Intimacy - No Title

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház Folyamatos Jelen címet viselő kiállítás és katalógussorozata műfaji és technikai megkötések nélkül mutatja be kötetenként négy fiatal magyar fotográfus munkáját. A sorozat második részének címe: Csendes Pillanatok. A kötetben szereplő alkotók (Hangay Enikő, Kemenesi Zsuzsanna, Nagy Tamás, Puklus Péter) műveinek tárgya szintén, saját, személyes életterük meghatározó eleme: családi, baráti, emberi kapcsolataik és az otthonon belüli privát tájaik. E viszonyokat, ezek milyenségét és minőségét mutatják meg, azt hogy mi és hogyan köti össze őket.

A Folyamatos Jelen kiállítás és katalógussorozatunkban ma a második kötet negyedik szereplőjét, Puklus Péter munkáit mutatjuk be. 


Fotó: © Puklus Péter: Donát


Puklus Péter műveinek tárgya saját, személyes élettere. Emberi kapcsolatait, az őket összekötő viszonyokat, azok milyenségét és minőségét kívánja bemutatni.
Portréit olyan személyekről készíti, akik saját, privát életének is részesei, rokonai, barátai, így kapcsolatuk már a képkészítési folyamat előtt is létezett. A saját életterükben, otthonukban készített portrék, nemcsak egyediségüket tárják fel, hanem az őket nap mint nap körülvevő tárgyi világ elemeit is megmutatják. Ő ebben a helyzetben ilyen, így viselkedik a másikkal, itt él, ezen tárgyak, színek, fények között.
Péter folyamatosan és tudatosan készül e képek elkészítésére, megkeresi a pontos helyet az adott tereken belül, a megfelelő napszakot és magát a megörökítendő szituációt.
Portrékat készít a szobák részleteiről, lakásuk zugairól, a konyhában letett tárgyakról, a polcon tartott napfényben fürdő porcelánról. Ugyanazon kompozíciós, fényviszonyokat találó vagy kialakító stílusával tovább finomítja, gazdagítja vizuális leírását.
Hibátlan, nyugodt kompozíciójú fotográfiái mindegyike természetes módon használja a fény konkrét illetve az áttételes, emberek, tárgyak bensővé tett, sugárzó fényének megmutatását. Sorozatában azt az alapkérdést is felteszi, hogyan lehet egy bizalmas helyzetet megörökíteni, hogy a lehető legtöbbet megőrizzen intim, személyes erejéből a nézőt résztvevővé avatva és nem meghagyva a kívülálló szerepében. (Csizek Gabriella)


Fotó: © Puklus Péter: Eszter



Fotó: © Puklus Péter: Ákosnál



Fotó: © Puklus Péter: Nóri



Fotó: © Puklus Péter: Kriszta



Fotó: © Puklus Péter: Ákosnál



Fotó: © Puklus Péter: Péter



Fotó: © Puklus Péter: Párizs, hagyma

 

 

Puklus Péter weboldalát ITT találjátok. 

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása