Lewis Carroll - Alice Csodaországban

2012. szeptember 14. Mai Manó Ház

Vendégblogger rovatunkban ma a Fotótörténet blogoldalról választottam egy érdekes bejegyzést. 
A mára már sajnos megszűnt oldal szerkesztője így írt korábban: Számos fénykép született, melyek híressé, emlékezetessé vagy jelentőssé váltak. Láttuk őket, de viszonylag keveset tudunk róluk. A blog ezekről a fényképekről és a hozzájuk kapcsolódó történetekről szól. Rengeteg érdekes bejegyzést találtam, végül az Alice Csodaországban című könyv szerzőjének életéről és fotóiról szóló anyagot választottam ki.

01.jpg
Fotó: Lewis Caroll: Amy Hughes, 1863. Austin, The University of Texas, Harry Ransom Center, Gernsheim Collection (c) Droits réservés

Lewis Carroll, eredeti nevén Charles L. Dodgson, az Alice Csodaországban és az Alice Tükörországban szerzője, nem csak íróként vált ismertté: történeteinek főszereplőjéről, a mindössze 7 éves Alice Liddellről készítette legismertebb fényképét.

02.jpg
Fotó: Lewis Carroll: Alice Lidell as " The Beggar-Maid" summer 1858.

 

Dodgson író, lelkész és matematikaprofesszor volt. Szabadidejében szívesen fotózott tájképeket és épületeket, valamint barátairól, rokonairól készített portrékat. Huszonöt év alatt több ezer fényképet. Ezek jelentős része az utókor számára érdektelen maradt.

Barátai, rokonai gyermekeiről készült felvételei azonban jóval ismertebbek és vitatottak. Több felvételén a gyermekek különböző kihívó pózokban, sőt - ma már tabunak számító módon - meztelenül, vagy félmeztelenül láthatóak. Szakértők szerint a fotók, melyeket Dodgson a maga számára készítette, nem csak egyszerű gyermekportrék voltak, hanem erotikus utalásként is értelmezhetőek. Ezekre a fotókra akkoriban másként tekintettek, mint napjainkban. A viktoriánus korban a gyermekek a tisztaság és az ártatlanság jelképei voltak, a róluk készült fényképeknek pedig a szülők nem tulajdonítottak jelentőséget, így annak sem, hogy gyermekeik meztelenül láthatóak a képeken. Annak ellenére sem, hogy a gyermekek valószínűleg nem voltak tisztában az általuk játszott szerepek és pózok jelentésével és jelentőségével.

03.jpg
Fotó: Lewis Carroll: Lorina and Alice Liddell in Chinese Dress, Spring 1860.

 

Gyermekportréi közül a leghíresebbeket Alice Liddellről készítette, akiről könyveinek főhősét, a kis Alice-t mintázta. Dodgson a Liddell családdal 1856-ban Oxfordban ismerkedett meg és hamar jó baráti kapcsolatot ápolt a családfővel, Henryvel. Dodgson gyakran élvezhette a Liddell család vendégszeretetét. Sok időt töltött a gyerekekkel is, akiket több alkalommal is lefotózott. Az Alice-ről készült felvétel is valószínűleg egy közös program idején készülhetett. Dodgson a kislányt koldusként ábrázolja, de Alice testtartása, ruházata és frizurája árulkodik arról, hogy szerepet játszott.

Életrajzírók úgy vélik, hogy Dodgson romantikus érzelmeket - egyesek szerint szexuális vonzalmat is - táplált a kis Alice iránt. A vonzalom kézzelfogható bizonyítékának tartják a gyermekről készült fényképeket, valamint Dodgson Alice-ről tett kijelentéseit, akit kedvenc témájaként jellemzett. Más szakértők szerint azonban ezt az elképzelést semmi sem támasztja alá, csak Dodgson személyéhez kapcsolódó mítoszról van szó csupán.

Bár a képek a szülők jóváhagyásával készültek, Dodgson mégis több felvételt megsemmisített - vagy végrendeletében erről rendelkezett - feltehetően azért, mert talán mégis többet jelenthettek számára egyszerű fényképeknél.

 

04.jpg
Fotó: Lewis Carroll: A Liddell gyerekek Dodgson fotóján: Edith, Lorina és Alice, 1859.


05.jpg
Fotó: Lewis Carroll: Alice Liddell, July 1860. Part of this photograph was used on the last page of the manuscript Alice's Adventures Under Ground, presented to Alice as a Christmas gift in 1864.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása