Vagn Hansen - Billed Bladet 1956/11

2012. október 23. Mai Manó Ház

Lapozó rovatunkban ma a Fotóművészet magazin 2008-as számából olvashattok egy részletet. Az 1956 októberében történt magyarországi eseményekről rengeteg fotó készült és járta be a világsajtót. Az egyik leghíresebb fotó, amely Dániában a Billed Bladet 1956. november 13-i számának címlapképe volt, egy vattakabátos, tinédzserkorú lányt ábrázolt, kezében dobtáras géppisztollyal.  

fotomuveszet2.jpg
Fotó: Vagn Hansen: A Billed Bladet 1956. november 13-i számának címlapja.
A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona

 

 

"Véletlenül sikerült egy olyan képet csinálnom, amely bejárta a világot és a forradalom jelképévé vált. Megláttam egy komoly tekintetű, szép lányt [...] zubbonyban, orosz géppisztollyal a vállán, akit rávettem, hogy néhány képet készíthessek róla" - így emlékezett vissza a dán Vagn Hansen neves koppenhágai fotóriporter egyik leghíresebb képének születésére, amit Budapesten készített ötvenhat évvel ezelőtt, 1956 októberében. (forrás: hirszerzo.hu)

Henning Schultz Koppenhágában élő nyugdíjas földrajztudós, 2006 novemberében kutatóként kereste fel a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárát, hogy kiderítse ki volt ez a "címlaplány". (Erikát annak idején Dániában barátaival így nevezték.) Magyar forrásból semmit nem tudott meg, jóllehet kérésére a fotót közzé tette a Magyar Nemzet és a Miniszterelnökség 1956-tal foglalkozó honlapja is. Rábukkant azonban egy újságcikkre az egyik vezető dán lap, a Berlingske Tidende 1981. november 14-i számában "A hős Erika halott" címmel, amelyben egy Dániában élő 56-os menekült, Árki József szolgáltatott hitelesnek tűnő adatokat: elmondta, hogy a forradalom idején 15 éves leány vele együtt járt szakácsiskolába, s a Béke Hotelben dolgozott. Erika - akinek vezetéknevét az emlékező nem említette - egy nála 3-4 évvel idősebb barátja oldalán került a felkelők közé. November 4-e után vöröskereszteseknek segített a sebesülteket menteni, s a fehér köpenyben dolgozó lányt munkája közben egy szovjet géppisztolyból halálos lövés érte. (forrás: fotomuveszet.net

fotomuveszet1.jpg
Fotó: Vagn Hansen: Erika géppisztollyal a Corvin köz környékén.
1956. október 28. – november 4. között
A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona

Jalsovszky Katalin további Vagn Hansen fotókkal kiegészített Ajándék Dániából című írása a Fotóművészet magazin honlapján, teljes terjedelmében elolvasható. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása