Az utolsó fotók John Lennonról (1980)

2012. december 08. Mai Manó Ház

John Lennon halálának reggelén - 1980. december 8-án - készült ez az "utolsó profi művészfotó" Lennonról. Annie Leibovitz képén a szőnyegpadlón ruhában fekvő Yoko Ono-t öleli át a meztelen Lennon. 

010.jpgFotó: Annie Leibovitz: John Lennon and Yoko Ono, 1980.

 

Lennon nem akart egyedül szerepelni a képen, ragaszkodott hozzá, hogy szerelmével, Yoko Onóval együtt pózoljanak. Leibovitz megkérte őket, hogy feküdjenek a földre, majd szólt Lennonnak, hogy vetkőzzön le. Yoko visszakérdezett, hogy ő is levegye-e a pulóverét, mire a fotográfusnő határozottan azt mondta: "Maradjon minden rajtad!" John Lennon fázott, így közelebb bújt szerelméhez, a fotós pedig azonnal megörökítette ezt a tökéletes pillanatot.

al_jl_new.jpgFotó: Annie Leibovitz: Yoko Ono and John Lennon, 1980
(egy ritkábban látott verzió)

Amikor az elkészült fotókat megmutatta a párnak, John Lennon kiválasztott egyet és rögtön rávágta: "Meg kell ígérned, hogy ez lesz a borítón. Ez a kép tökéletesen jellemzi a kapcsolatunkat." Ez volt az utolsó közös képük, pár órával később John Lennont meggyilkolták. A kép a Rolling Stone címlapja lett. (forrás: life.hu)  

jl_rs.jpg

A valóban legutolsó fotón, melyet Paul Goresh készített John Lennon - a Yoko Onóval közösen jegyzett - Double Fantasy című bakelitlemezét dedikálja éppen Mark David Chapmannek, későbbi gyilkosának. 1980. december 8-án néhány perccel tizenegy óra előtt Chapman négyszer lőtte hátba a zenészt. A tíz évvel korábban feloszlott Beatles karizmatikus tagját rögtön a közeli Roosevelt kórházba szállították, de az orvosok sajnos már nem tudták megmenteni az életét. A halála előtt néhány órával adott interjúban azt mesélte, hogy New Yorkban nagy biztonságban érzi magát, ezért bárhová aggodalom nélkül ellátogatna. Az RKO Rádió riportere végül megkérdezte tőle, hogy hogyan szeretne meghalni, mire Lennon csak ennyit válaszolt kísértetiesen: Valószínűleg valami félnótás nyiffant majd ki. (forrás: femina.hu) 

Lennon_and_Chapman.jpgFotó: John Lennon és későbbi gyilkosa, Mark David Chapman
Photo Copyright © 1980, 1981 Paul Goresh. All Rights Reserved
(forrás: wikipedia.org)

jl_pg.jpg(Forrás)

A párnacsatázó Beatles-tagok fotóját ITT, az első amerikai turnéjukról készült fotót pedig ITT találjátok. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása