Margaret Bourke-White: Gandhi, 1946

2013. április 05. Mai Manó Ház

1936. november 23-án jelent meg a LIFE magazin legelső száma, melynek szerkesztői címlapfotónak Margaret Bourke-White képét választották. Ezt a fotót ITT találod. Amerika egyik legfoglalkoztatottabb női fotóriportere a második világháború befejezése után sokfelé utazgatott, egyik fontos megbízása volt a 76 éves Gandhit lefényképezni. A fotográfusnő megérkezett Indiába és Gandhi titkára előbb megtanította őt türelmesen fonni, gombolyítani, majd csak azután fényképezhette le Mahatma Gandhit kézi fonógépe mellett. 



Fotó: Margaret Bourke-White: An iconic photograph of Gandhi at a spinning wheel, 1946 
 © Time & Life Pictures/Getty Images 

Később ezt írta élményéről Margaret Bourke-White: „Ha az ember le akar fényképezni egy férfit, aki fon, meg kell gondolni, hogy tulajdonképpen miért is teszi azt. A megértés éppoly fontos a fényképész számára, mint az a felszerelés, amit használ. Gandhi esetében a gép kereke nagy tartalom hordozója volt: az indiaiak milliói számára ez volt annak a küzdelemnek a szimbóluma, amelyet Gandhi sikeresen vezetett a függetlenségükért. (Forrás: Peter Pollack: The Picture History of Photography, New York, 1958. fordította: Fenyő Imre)  

Az ikonikus fotó egy ritkábban látott verziója:

gandhi2.pngFotó: Margaret Bourke-White: Gandhi, 1946  © Time & Life Pictures/Getty Images 

Margaret Bourke-White Indiában.

gandhi3.jpgMargaret Bourke-White © Time & Life Pictures/Getty Images 

Részlet a LIFE magazin 1946. július 15-i számából. Ez a fotó két évvel később Gandhi meggyilkolása után is szerepelt a képes újságban, ekkor már nagyobb, féloldalas méretben.

gandhi4.jpg

(forrás: life.time.com)

Margaret Bourke-White egyik fotója, melyet New Yorkban a 30-as években készített, nemrég a HÉT FOTÓJA lett facebook oldalunkon, ezt a képet ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása