A legelső színes riportfotó - Léon Gimpel (1873-1948)

2013. május 13. Mai Manó Ház

1873. május 13-án született Léon Gimpel, francia fotográfus, aki a fotótörténet nagykönyvébe azzal írta be magát, hogy ő volt a világon a legelső fotóriporter, akinek egy francia képesújság (L'Illustration) színes nyomtatásban jelentette meg fényképeit. Gimpel első fényképezőgépét - egy Kodak kamerát - 1897-ben vásárolta meg magának, majd három évvel később a párizsi Világkiállítást is ezzel a géppel dokumentálta. 31 éves korától rendszeresen jelentek meg fotói a legnagyobb francia lapokban, mint például a La Vie au Grand Air, a La Vie Illustrée és a L'Illustration. Gimpel sokat kísérletezett a torzított önarcképek (ITT találsz egyet) és az éjszakai fotózás területén is, de talán a leghíresebb sorozata mégis az 1909 augusztusában megrendezett légibemutatóról készített képei lettek, melyeket egy hőlégballonról fotózott, ezzel egyike volt - Nadar után - az első légifotósoknak is. Úttörő munkássága viszont a színes fényképezés területén elért eredményeivel jutott a csúcspontjára. 

leon gimpel2.jpgFotó: Léon Gimpel: Aeronautic Exhibition in Paris, 1909 

leon gimpel1.jpgFotó: Léon Gimpel: Aeronautic Exhibition at the Grand Palais in Paris, 1909 

A Lumière fivérek a film mellett a fotográfia iránt is érdeklődtek és filmes sikereik után 1903-ban beszálltak a színes film megalkotásáért akkor már több éve folyó versenybe. A világ legelső színes fényképének bemutatása után negyvenhárom évvel, Gimpel 1904 májusában találkozott Auguste and Louis Lumière-rel, akik a Francia Tudományos Akadémián ekkor szabadalmaztatták a világ első, használható színes eljárását. Az autokróm vagy Autochrome Lumière egy, a fotográfiában használt direktpozitív és az első valódi, tömegesen is alkalmazható színes képrögzítési eljárás volt. 1907. június 10-én jelent meg a L'Illustration különszáma, mely az új technológiát volt hivatott bemutatni. A magazinban volt egy melléklet, mely négy darab autochrome eljárással készült fotót tartalmazott. A képeken egy csoport katonát, naplementét a Genfi-tónál, a Villefranche-sur-Merről készített tájképet és egy csendéletet láthatunk. (forrás: wikipedia.org)

002.jpgFotó: Léon Gimpel: Autochromes,
Supplement of the Illustration issue of June 15, 1907 © L‘Illustration


003.jpgFotó: Léon Gimpel: Autochromes,
Supplement of the Illustration issue of June 15, 1907 © L‘Illustration

004.jpgFotó: Léon Gimpel: Autochromes,
Supplement of the Illustration issue of June 15, 1907 © L‘Illustration

Néhány héttel később, 1907. június 29-én megjelent a világ legelső színes riportfotója is, - melyet szintén Gimpel készített - ezen a Franciaországba látogató VIII. Frigyes dán királyt és feleségét, Lujzát láthatjuk.


005.jpgFotó: Léon Gimpel King Frederic VIII and Queen Louise of Denmark, Paris
[the first news pictures in color] 1907, 17 June © L‘Illustration  

(forrás: luminous-lint.com)

A francia kiadásban megjelenő L'Illustration - ahol Gimpel 1904-től dolgozott - egyébként is élen járt a fényképezés népszerűsítésében, hiszen a  képesújsághoz kötjük a világ legelső fotóriportját is, amelyet Nadar készített 1886-ban az éppen századik születésnapját ünneplő Michel Eugene Chevreul (1786-1889) kémiatudóssal, aki többek között a mai modern szappankészítés és a gyertyagyártás területén ért el kimagasló eredményeket.
A fotótörténeti jelentőségű riport fekete-fehér képeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása