Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fotó-kalendárium – Nobuyoshi Araki (1940) 18+

2013. május 25. Mai Manó Ház

Araki az egyik leghíresebb japán kortárs fotóművész 1940. május 25-én született Tokióban. 1959-től tanult fotográfiát és filmezést a chibai egyetemen, majd 1963-tól egy reklámcég fotósaként dolgozott. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Yokot. Híressé az 1971-ben Yokoval kiadott "Sentimental Journey" című albummal vált. Ez a fotósorozat a nászútjuk egyszerű pillanatait, intim szituációit, a napok múlását mutatja be. Araki mániákusan fotózta a mindennapok apró részleteit, a képeken többnyire felesége életszerű cselekvéseit örökítette meg. Erről a sorozatról ITT (18+) találtok fotókat. 1990-ben, Yoko halálával ért véget a szisztematikus képgyártás. A legenda szerint ezek után néhány hónapig csak felhőket fotózott. Később visszatért a nők fényképezéséhez: prostituáltakról, iskolás lányokról készített felvételeket. Kiállításait világszerte nagy érdeklődés, gyakran felháborodás kíséri, amely egyes esetekben a képek elkobzásához, feljelentésekhez vezetett. (forrás: index.hu

Vigyázat, felnőtt tartalom!

001.jpgFotó: Nobuyoshi Araki: Önarckép 

Magyarországon 10 évvel ezelőtt, 2003-ban mutatták be a MEO Kortárs Művészeti Gyűjteményben Nobuyoshi Araki fotóit, melyről így írt Vízer Balázs a kiállítás ajánlójában: A hihetetlen mennyiségű képet készítő, eddig több mint száz könyvet publikáló Araki Tokióban eseményszámba menő éjszakai kirándulásain Kabukicho vörös lámpás negyedében néha több tucat tekercset is ellő, tökéletesen megfelelve a gépüket folyamatosan kattogtató japánok sztereotípiájának. Nincs is állandó géptípusa vagy kedvenc formátuma, és amint a képek elkészültek, már nem érdeklik különösebben, mert Arakit csakis az alkotás folyamata vagy inkább kalandja vonzza, így gyaníthatóan a lányok sem csupán modellként szolgálnak. Talán éppen ezért ötvözik munkái az amatőrök személyes hangvételű pillanatképeit a divatmagazinok hideg profizmusával, amit tovább bonyolít a hagyományos keleti távolságtartás. Mert külön-külön nagyon kevés fotóról mondhatjuk el, hogy tényleg jók és érdekesek, együtt azonban már elmesélnek egy történetet az öregedő művészről és fiatal múzsáiról, egy szelíd szatírról és az őt magát gúzsba kötő szenvedélyről. (forrás.nol.hu)

003.jpgFotó: Nobuyoshi Araki: Untitled from Personal Sentimentalism in Photography, n.d. 

004.jpgFotó: Nobuyoshi Araki: Taba Niki, 2003 

005.jpgFotó: Nobuyoshi Araki: Untitled, 2000 

006.jpgFotó: Nobuyoshi Araki: Kaori, 2004 

008.jpgFotó: Nobuyoshi Araki: Tokyo Comedy, 1997 

007.jpgFotó: Nobuyoshi Araki: Yakusa, 1994 

(forrás: phillips.com)

Blogunk egy korábbi bejegyzésében már láthattatok gésákat, T. Enami japán fotográfus 1900 körül készült, térhatású, különleges sztereófotóin, melyet ITT találtok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása